Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Κωστας Βαξεβανης

 Στην πιο εξυπηρετική για τον Μητσοτάκη θεώρηση, ο «ξέρεις ποιος είµαι εγώ, κουτσαβάκι µε φουρό» Αυγενάκης έχασε τον έλεγχο, εξετράπη, υπήρξε θύµα της µεγάλης πίεσης και χτύπησε έναν νεαρό εργαζόµενο στο αεροδρόµιο. Γι’ αυτό άλλωστε –θα αποφανθούν τα πλυντήρια του µαχαλόµαγκα– έκανε ό,τι έκανε µπροστά σε µάρτυρες και κάµερες (παραθέτω από το λεξικό την ερµηνεία του όρου µαχαλόµαγκας για να ξέρουµε για τι µιλάµε: «οι µαχαλόµαγκες είχαν περιορισµένο τόπο δράσης, εκεί που τους έπαιρνε, και δεν ήταν ευρύτερα αναγνωρισµένοι ως µάγκες»).

Ποια άλλη απόδειξη χρειάζεστε για να του αποδώσετε βρασµό ψυχής και κατάφωρη πίεση, την περίοδο µάλιστα που τον πέταξε από το υπουργείο ο πρωθυπουργός; Πιέστηκε ψυχολογικά κι άρχισε να µοιράζει χαστούκια. Οταν µοιράζει χαστούκια ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι ανθρώπινη και οργισµένη αντίδραση, αλλά αν κάποιος ελεύθερος επαγγελµατίας από αυτούς που, όπως αποκαλύπτει σήµερα το Documento, καλούνται να επιστρέψουν την επιδότηση ρεύµατος µε υπογραφή Αυγενάκη τού έκανε λεκτική επίθεση έστω, θα ήταν στην ψειρού ως τραµπούκος.

Ο «µαχαλόµαγκας Αυγενάκης», όπως τον κατέγραψαν οι κάµερες του αεροδροµίου, είναι µια παραγωγή της Οικογένειας Μητσοτάκη. Οργάνωση, σκηνοθεσία και χρηµατοδότηση απευθείας από τη Φαµίλια. Τον έφτιαξαν, του έδωσαν εξουσίες (το να χαστουκίζει είναι η µικρότερη) και τον αµόλησαν να τους εξυπηρετεί µε πλήρη εξουσιοδότηση και κάλυψη.

Ο Αυγενάκης είναι ο συµβολισµός του παραγιού της πολιτικής, που παίρνει κοµµάτι της εξουσίας το οποίο δεν δικαιούται και το χρησιµοποιεί για να πουλάει εξυπηρέτηση σε αυτούς που του το έδωσαν. Η οικογένεια Μητσοτάκη τοποθέτησε τον Αυγενάκη στην πολιτική όπως τοποθέτησε τσοµπάνηδες στα µαντριά της και επιστάτες στα επιδοτούµενα λιοχώραφα. Υπήρξε απόφοιτος κάποιου ΤΕΙ και στη συνέχεια, όπως γράφει το αορίστως «βαρύ» βιογραφικό του, έκανε το µεταπτυχιακό του στις ∆ιεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου. Το συγκεκριµένο πανεπιστήµιο να θυµίσω ότι δηµιουργήθηκε το 2000 για να απορροφήσει πληθώρα πανεπιστηµιακών τους οποίους ξέρασε το σύστηµα άλλων πανεπιστηµίων και κυρίως της Αθήνας. ∆ηµιούργησε κύκλο µεταπτυχιακών και σε αυτό διέπρεψαν καθηγητές και µεταπτυχιακοί που συνδέθηκαν µε το σκάνδαλο Novartis. ∆εν είναι απαραίτητο ο Αυγενάκης να συνδέεται µε αυτό τον τρόπο µε το πανεπιστήµιο, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να δηµοσιεύσει το µεταπτυχιακό του για να διαβαστεί και να αξιολογηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αυγενάκης δεν έγινε γνωστός για πανεπιστηµιακή ή άλλη καριέρα, αλλά για την πολιτική του υιοθέτηση από την οικογένεια Μητσοτάκη. Ως άνθρωπος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πέρασε στην υπηρεσία της Ντόρας, την οποία ακολούθησε στους πολιτικούς της µετασχηµατισµούς. Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπαραθύρωσε την αδελφή του από το όραµα της αρχηγίας της Ν∆, ο Αυγενάκης αναγνώρισε (αλίµονο) τον «µεγάλο ηγέτη» και πρόσφερε τις υπηρεσίες του.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης σε όλη την πολιτική του καριέρα ακολουθείται από σκιές. Υπάρχουν καταγγελίες από υπαλλήλους, δηµοσιεύµατα για απευθείας αναθέσεις εκατοµµυρίων και φυσικά, όπως αποκάλυψε το Documento, επαφές µε ποινικούς και ανθρώπους του υποκόσµου που συνοµιλούσαν µαζί του και τον δωροδοκούσαν µε… πουκάµισα. Οι αποκαλύψεις αφορούν διαλόγους οι οποίοι έχουν καταγραφεί νοµίµως από τον κοριό της ΕΥΠ κατά τη διάρκεια έρευνας για την εγκληµατική οµάδα, που τα είχε, όπως αποδείχθηκε, καλά µε τον Αυγενάκη. Σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος ο Αυγενάκης όχι µόνο δεν θα είχε κυβερνητική θέση, αλλά θα ήταν εκτός πολιτικής.

Ο Μητσοτάκης δεν τον πέταξε, αντιθέτως τον ανακύκλωνε συνεχώς σε υπουργικές θέσεις, αποδεικνύοντας την ταύτιση µαζί του και την αναγκαιότητα του Λευτέρη της Φαµίλιας. Ο Αυγενάκης δεν είναι ρουσφέτι υψηλού επιπέδου, αλλά αντίληψη και τρόπος λειτουργίας του Μητσοτάκη. Ο «ξέρεις ποιος είµαι εγώ» Αυγενάκης συνοψίζει άκοµψα και επιδεικτικά την εξουσία Μητσοτάκη. Αφού ο Μητσοτάκης κάνει ό,τι γουστάρει επιδεικνύοντας ποιος είναι ως επιβεβαίωση ενός συστήµατος εξουσίας που απεχθάνεται τη δηµοκρατία, το ίδιο θα κάνουν οι παρατρεχάµενοι.

Ο Μητσοτάκης χαστουκίζει επί χρόνια την κοινή γνώµη µε τις επιλογές του. Την περίοδο της καραντίνας για τον κορονοϊό ο ίδιος µε τη σύζυγο έκαναν βόλτες µε ποδήλατα και µηχανές. Χρησιµοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να κάνει διακοπές και τα ελικόπτερα του στρατού για να επισκεφτεί τον Λιγνάδη. ∆εν δίνει αναφορά για τη µεταφορά του µε ελικόπτερα επιχειρηµατιών, όπως δεν δίνει λογαριασµό για το πόθεν έσχες του. Επειδή έτσι γούσταρε, έβαλε τη σύζυγό του στην αίθουσα του ΟΗΕ να καθίσει στα έδρανα της διπλωµατικής αντιπροσωπείας σαν να ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας. Αγοράζει οικόπεδα στα Ζαγοροχώρια και µετά µετατρέπει την περιοχή σε προστατευόµενη και «απάτητη» για να προστατεύσει αισθητικά και οικονοµικά την επένδυσή του. Βγαίνει στην τηλεόραση και ανακοινώνει στους επαγγελµατίες επιδότηση του ακριβού ρεύµατος και ύστερα από µήνες στέλνει τον λογαριασµό. Βιαιοπραγεί κάθε µέρα απέναντι στα πιο ασθενή κοινωνικά στρώµατα, από τα οποία περιµένει απλώς να γυρίσουν και το άλλο µάγουλο. Αποκαλύπτεται ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη µπορεί να εµπλέκεται µε στελέχη της Greek mafia και αντί να απαιτήσει διαλεύκανση, τον ξανακάνει υπουργό. Αν υπάρξουν δηµοσιεύµατα για την κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης τους κόβει τα χέρια: τους κόβει τη διαφήµιση, επιχειρεί να βάλει δηµοσιογράφους φυλακή και όταν αποτύχει στέλνει τη µαφία της ΑΑ∆Ε να στήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιµα.

Προτού χαστουκίσει το σύµπαν γύρω του, ο Μητσοτάκης έχει βιαιοπραγήσει απέναντι στους υπουργούς του και τους θεσµικούς παράγοντες, από εισαγγελείς µέχρι αρχηγούς του στρατού, παρακολουθώντας κάθε κίνησή τους και τις προσωπικές τους στιγµές.

Τι θα κάνει ο παραγιός του Μητσοτάκη όταν ο ίδιος ο Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος στο τι είναι η εξουσία και πώς χρησιµοποιείται; ∆εν θα ρίξει τα χαστούκια του; ∆εν θα απειλήσει µε µεταθέσεις και απολύσεις; Θα τον σταµατήσουν οι κάµερες και οι µάρτυρες αφού γνωρίζει πως µπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να µην έχουν ποινικό κόστος; ∆ικιά τους είναι η εξουσία και αυτοί ορίζουν την αιµοµικτική σχέση µε τη ∆ικαιοσύνη και τη δηµοσιογραφία. Ποιος θα απλώσει χέρι πάνω τους να τους βάλει χειροπέδες; Και αν υπάρξει κάποιος υπάλληλος που θα τύχει να (τους) καταγγείλει, θα αναγκαστεί να τα πάρει πίσω πιεζόµενος από τους εργοδότες του που χρηµατοδοτούνται από την κυβέρνηση.

Τα πράγµατα είναι τόσο απλά όσο και η κίνηση που παρακολουθήσαµε on camera, µε τον Αυγενάκη να χαστουκίζει έναν υπάλληλο που θα µπορούσε να είναι γιος του. Γιατί τέτοιος είναι. Παραγιός και εκφραστής ενός συστήµατος πολιτικής µαφίας. Και για να µην υπάρχουν αµφιβολίες επ’ αυτού, δεν τόλµησαν καν να τον διαγράψουν από το κόµµα, ενώ υπάρχει βίντεο. Αν τολµούν, ας το κάνουν. Η κόπρος του Αυγενάκη είναι ο δικός τους στάβλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου