Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Αντωνης Ρηγοπουλος (Documento)

 Ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου. Έτσι τουλάχιστον επέμεναν να μας λένε στο σχολείο, προσθέτοντας, σχεδόν μονότονα ότι είναι... «ευλογημένη».


Φτάσαμε το 2024 για να μάθουμε ότι η «ευλογημένη» αυτή χώρα, μετατρέπεται σε δυστοπία για τους κατοίκους της μόλις αρχίσουν να την πλησιάζουν τα κρουαζιερόπλοια και οι πτήσεις των low cost αεροπορικών εταιρειών.

Μέχρι πέρσι, κάποιοι χόρευαν «Zorbas dance», «zeibekiko» και «Greek syrtaki», ως ιθαγενείς μπροστά στο πρώτο κρουαζιερόπλοιο που έφτασε στη Θεσσαλονίκη. Εκπροσωπώντας το Greek hospitality, ο τότε δήμαρχος εμφανίστηκε στα σκαλιά του πλοίου με ένα πανέρι και μοίραζε koulouri thessalonikis στους εμβρόντητους τουρίστες που κατέβηκαν για λίγες ώρες στην πόλη, αγόρασαν μαγνητάκια, έβγαλαν και μια φωτογραφία στον Λευκό Πύργο ταγκάροντάς τον στο Instagram ως πύργο της Πίζας, και ξαναμπήκαν στο πλωτό τους σπίτι για να πάνε να κάνουν το ίδιο σε κάποιο ελληνικό νησί ή σε κάποιο τουρκικό παράλιο, όπως συνηθίζεται.

Φέτος, τα ψέματα τελείωσαν. Ούτε χοροί, ούτε πανηγύρια. Καθώς οι κάτοικοι των πόλεων και των νησιών αρχίζουν να νιώθουν στο πετσί τους τις καταστροφικές συνέπειες του υπερτουρισμού, ανέλαβαν δράση, σε ρόλο εκβιαστή τα γνωστά μιντιακά κέντρα.

Αν θέλουμε έσοδα από τον τουρισμό, τότε οι κάτοικοι της «ευλογημένης» χώρας να μην πηγαίνουμε διακοπές Ιούλιο και Αύγουστο γιατί «δε χωράμε».

Υποθέτω ότι σύντομα κάποιος θα πει  να μην πίνουμε και πολύ νερό γιατί δε φτάνει για τις πισίνες των ξενοδοχείων και των βιλών.

Τη σκυτάλη πήρε αιρετός της Σαντορίνης με τη σύσταση να μη βγαίνουν και έξω οι κάτοικοι για να μην ενοχλούν τους 17.000 τουρίστες που θα ξερνούσαν τα κρουαζιερόπλοια για λίγες ώρες στο νησί.

Βέβαια, η τακτική αυτή είναι λανθασμένη.

Επειδή λοιπόν εδώ δεν κάνουμε μόνο καταγγελίες, αλλά έχουμε και προτάσεις, από αυτήν εδώ τη μικρή γωνιά του διαδικτύου, προτείνουμε τα εξής:

Οι ιθαγενείς των νησιών θα έπρεπε να είναι συνέχεια έξω για να υπάρχει ντεκόρ νησιού για τις φωτογραφίες στα instagram των επισκεπτών.

Οι γέροι να σκαλίζουν όλη μέρα μερικά δίχτυα. Ενδείκνυται να έχουν αφήσει μουστάκι, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό. Υπάλληλοι των δήμων θα τους διαθέσουν αληθοφανή πλαστικά χταπόδια για κρέμασμα στον ήλιο και ένα καταπληκτικό background.

Οι ηλικιωμένες κυρίες θα πρέπει είτε να πλέκουν ή να καθαρίζουν φασολάκια έξω από σπίτια φορώντας μαντίλι στα μαλλιά για να ενισχύεται ο οριενταλισμός του πράγματος. Τα έξοδα τόσο για τα φασολάκια, όσο και το μαλλί πλεξίματος θα επιβαρύνουν τον κάτοικο σύμφωνα με εγκύκλιο του υπ. Τουρισμού.

Τα πιτσιρίκια έως 12 ετών οφείλουν να βουτάνε ανέμελα από τους μώλους και να παίζουν ποδόσφαιρο σε συγκεκριμένες αλάνες, φορώντας φανέλες από ομάδες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι τουρίστες. Είναι ψαγμένο κόλπο μάρκετινγκ αυτό, δε μπορώ καν να σας το εξηγήσω, αλλά πιάνει.

Οι νεαροί άνδρες 16-30 ετών οφείλουν να σοβατίζουν τα λευκά σπίτια, ιδανικά χωρίς να φορούν μπλούζα, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου.

Θα μοιραστούν παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές (made in China) σε νέες γυναίκες για να κυκλοφορούν με αυτές στα σοκάκια, αλλά απαγορεύεται αυστηρά το γκομενίζειν με τους τουρίστας, γιατί εκτός από all night clubbing, πουλάμε και «τάξις και ηθική». Οι κάτοικοι θα μπορούν να προμηθευτούν τις στολές ηλεκτρονικά από το Temu, με το ειδικό εκπτωτικό κουπόνι «Σεγκούνι Pass» που εξασφάλισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα λάβουν μέσω taxisnet.

Αν κουράζονται ας το κάνουν με βάρδιες.

Αν δε θέλουν, σημαίνει ότι μισούν την Ελλάδα μας και καλούνται να φύγουν από το νησί.

Άλλωστε, «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», όπως μας είχαν πει έγκαιρα από τηλεοράσεως κάποιοι ανώτατοι εκπαιδευτές ιθαγενών πληθυσμών. Ακόμη τότε δεν ήμασταν σίγουροι τι σημαίνει αυτό το μάθημα. Τώρα αρχίζουμε και το καταλαβαίνουμε.

Ναι φίλοι συγκρατούμενοι στο θεματικό πάρκο, ζούμε μέσα σε μια στερεοτυπική καρτ-ποσταλ με υπέροχα τοπία, μόνο που εμείς είμαστε το τετράγωνο για το γραμματόσημο στην πίσω όψη: είτε τελείως άχρηστοι, είτε χώρος για φτύσιμο.

Με την ελάχιστη καλοκαιρινή διάθεση που μου έχει απομείνει, σας εύχομαι μια υποφερτή Παρασκευή και ένα όμορφο Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου