Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

απο το μετωπο της φοροδιαφυγης 6/10/16



Κυβέρνηση και δανειστές, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και έντονες διαφωνίες, φαίνεται πως κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση και συμφώνησαν -σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- στο ποσοστό φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού ή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα θα προβλέπει:
1 Την επιβολή φόρου σε όσους αποκαλύψουν τα «κρυφά» εισοδήματά τους με κλιμακωτούς συντελεστές από 50% έως και 60%, ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται κάθε απόφαση. Σύμφωνα με το σχέδιο:

  • με συντελεστή 50% θα φορολογηθούν όσοι εμφανίσουν οικειοθελώς στην εφορία το «μαύρο χρήμα» που έχουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό χωρίς να έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από τις φορολογικές αρχές, δηλαδή χωρίς να έχει ξεκινήσει γι' αυτούς ο φορολογικός έλεγχος. Αυτό σημαίνει ότι φορολογούμενος ο οποίος έχει αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα μπορεί να τα «νομιμοποιήσει» καταβάλλοντας στην εφορία το ποσό του 1.000.000 ευρώ, αν δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα διαδικασίες ελέγχου σε βάρος του.
  • Με συντελεστή 55% θα φορολογηθούν όσοι έχουν κρυφά εισοδήματα, έχουν εντοπιστεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό, έχει εκδοθεί φύλλο ελέγχου και έχει ξεκινήσει ο έλεγχος.
  • Ο συντελεστής φόρου 60% θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις όπου δεν έχει ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος.
2 Η οικειοθελής αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, θα συνοδεύεται από ακύρωση των ποινικών διώξεων για πράξεις φοροδιαφυγής. Επίσης εξετάζεται ειδική διάταξη νόμου η οποία θα διασφαλίζει ότι όποιος αυτοκαταγγελθεί, δεν θα βρίσκεται από την επόμενη ημέρα στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια πλήρους φορολογικού ελέγχου.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αυτό δεν σημαίνει φορολογική ασυλία, καθώς η κάθε υπόθεση θα αξιολογείται με βάση το σύστημα ανάλυσης κινδύνου (risk analysis) προκειμένου να προκύψει ο βαθμός προτεραιότητας ελέγχου, όπως γίνεται για κάθε υπόθεση η οποία βρίσκεται στο πεδίο των ελεγκτικών μηχανισμών.
3 Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα «μαύρα» κεφάλαια. Αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης για την ηλεκτρονική συμπλήρωση του περιουσιολογίου από όλους τους φορολογούμενους.
4 Η καταβολή του φόρου θα μπορεί να γίνει σε δόσεις.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών αρχικά ζητούσαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά φορολόγησης για τα αδήλωτα εισοδήματα που έφθαναν μέχρι και 120%. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τούς επισήμαναν ότι με υψηλούς συντελεστές δεν πρόκειται κανείς να δηλώσει ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα η απώλεια για τα δημόσια ταμεία να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι Θεσμοί φαίνεται πως πείστηκαν και συμφώνησαν στο σχέδιο που προωθεί τώρα η κυβέρνηση για τα αδήλωτα κεφάλαια.

Όσοι δεν αυτοκαταγγελθούν, κινδυνεύουν με απώλεια του 100% του «μαύρου» κεφαλαίου τους και ποινικές διώξεις, ενώ πηγές μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να παραληφθούν και άλλες λίστες με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού.

Ήδη η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, υπό τον Γιώργο Βασιλειάδη, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το επιτελείο του υπουργού Οικονομικών της Β. Ρηνανίας Βεστφαλίας, Β. Μπόργιανς, ο οποίος φαίνεται να συνδράμει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ώστε η Ελβετία να δώσει στοιχεία αναφορικά με τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν ή είχαν στο παρελθόν καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας, ακόμα και εντός του τρέχοντος έτους. Η συμφωνία για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών η οποία τίθεται σε εφαρμογή από το 2017, με την αποστολή των πρώτων στοιχείων για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα το 2016, ρίχνει τα «σύνορα» του τραπεζικού απορρήτου σε περισσότερες από 100 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα. Η Ελβετία έχει υπογράψει τη συμφωνία η οποία συντονίστηκε από τον ΟΟΣΑ, παίρνοντας παράταση όμως για την πρώτη αποστολή στοιχείων το 2018...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου