Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Κωστας Βαξεβανης

 

Κάποιος που διαβάζει αφελώς την επικαιρότητα µέσω των δηµοσιευµάτων που συντάσσονται µε ευθύνη και αρχισυνταξία του Μαξίµου είναι βέβαιος ότι ένα χρόνο µετά το εγκληµατικό δυστύχηµα στα Τέµπη ο πρωθυπουργός είναι συγκλονισµένος και κάνει τα πάντα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, η εισαγγελέας του Αρειου Πάγου, αφού τέλειωσε µε τα απολυτίκια, έδωσε εντολή «να διερευνηθεί κάθε καταγγελία για το θέµα», ενώ η έρευνα του ανακριτή απευθύνεται και σε εργαστήρια της αλλοδαπής για να βρεθεί άκρη για το δυστύχηµα.

∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι «το µαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» για να µαγειρευτεί µία ακόµη... σούπα απονοµής δικαιοσύνης κατά τα πρότυπα της Siemens, της Novartis, των υποκλοπών, των τραπεζικών σκανδάλων και κάθε υπόθεσης διαφθοράς που γνώρισε αυτή η χώρα και απάλλαξε το δικαστικό σύστηµα. Υπερβολή του γράφοντος; Το εύχοµαι.

Χρειάστηκε να περάσει ένας χρόνος, να γίνει κοινωνική κραυγή η φωνή των συγγενών των θυµάτων και να ζήσουµε όλο τον κυνισµό του «ναι, αλλά ο κόσµος δεν ενδιαφέρεται και ξαναψήφισε Μητσοτάκη» για να καταλάβει και ο πιο δύσπιστος ότι τα Τέµπη δεν ήταν αποτέλεσµα της ελληνικής κακοδαιµονίας ούτε στιγµιαίο σφάλµα. Ηταν ο καθρέφτης της διαφθοράς και των παράγωγων εγκληµάτων της, στα οποία συµµετέχει συνενοχικά και συγκαλυπτικά το πολιτικό σύστηµα.

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε αυτό για το οποίο έχει προγραµµατιστεί να λειτουργεί: πλύσιµο, καθάρισµα σε υψηλούς βαθµούς πολιτικής σκοπιµότητας. Ο Κώστας Αχ. Καραµανλής βρέθηκε αθώος, αφού πρώτα επανεκλέχθηκε στο κάστρο του καραµανλισµού, τις Σέρρες, όπως ο ίδιος κόµπασε το βράδυ των εκλογών.

Με όλα αυτά τα δεδοµένα, υπήρχε µόνο ένα στάδιο για να µετατραπεί το έγκληµα στα Τέµπη σε ένα «τραγικό συµβάν, βρε αδερφέ». Το στάδιο αυτό ήταν να εµφανιστούν επικοινωνιακά οι συγγενείς των θυµάτων ως χαροκαµένοι άνθρωποι που καταλήγουν σε υπερβολές ή σε γραφικότητες και σενάρια συνωµοσίας.

Η αδυναµία εφαρµογής του τελικού σταδίου της γραφικοποίησης των συγγενών των θυµάτων αντέστρεψε την κατάσταση. Οι συγγενείς όχι µόνο χρησιµοποίησαν όλα τα νοµικά µέσα για να φτάσουν στην απόδοση δικαιοσύνης, αλλά κατάφεραν να επικοινωνήσουν στην κοινή γνώµη λεπτοµέρειες για το έγκληµα που οδήγησε στη σύγκρουση των τρένων αλλά και στο δεύτερο έγκληµα της συγκάλυψης. Το έκαναν µε ανατριχιαστική ψυχραιµία, που έθετε τον πόνο τους σε δεύτερο πλάνο και συγκλόνιζε όποιον τους άκουγε.

Ενα χρόνο µετά το δυστύχηµα υπάρχουν πλέον αποδείξεις ότι ώρες µόλις µετά το τραγικό συµβάν µπήκε σε εφαρµογή µια επιχείρηση συγκάλυψης, που όπως φαίνεται σχετίζεται µε την έκρηξη που προέκυψε µετά τη σύγκρουση των δύο τρένων. Η σύγκρουση, όπως καταγράφεται από το βίντεο της πορείας των δύο τρένων, δηµιουργεί µια ηλεκτρικής φύσης έκρηξη που προέρχεται από το ηλεκτρικό δίκτυο κίνησής του και έπειτα από έξι δευτερόλεπτα δηµιουργείται µία ακόµη, πολύ ισχυρή έκρηξη µε σχηµατισµό πυρόσφαιρας (fireball). Η δεύτερη έκρηξη, κατά τους πραγµατογνώµονες των συγγενών, σχετίζεται µε το τι µετέφερε η εµπορική αµαξοστοιχία. Στο σηµείο της τραγωδίας ανιχνεύτηκαν χηµικές ενώσεις που παραπέµπουν σε έκρηξη. Τα στοιχεία αυτά δεν αξιοποιήθηκαν αρχικώς στην έρευνα και τη σηµασία τους εντόπισαν οι συγγενείς στέλνοντας εξώδικα και υποµνήµατα.

∆εν έχουµε όµως να κάνουµε µε παραλείψεις της έρευνας. Αµέσως µετά το δυστύχηµα εκσκαφείς, οδοστρωτήρες και άλλα µηχανήµατα πρώτα έσκαψαν στο σηµείο του δυστυχήµατος, αφαίρεσαν και µετέφεραν χώµατα µαζί µε συντρίµµια, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται και ανθρώπινα µέλη και στη συνέχεια µπάζωσαν και τσιµέντωσαν την περιοχή έρευνας. Κατέστρεψαν στοιχεία πολύτιµα για την έρευνα. Εκεί που έπρεπε να βάλουν επιστηµονικά εργαλεία έστειλαν την µπετονιέρα.

Μερικές µέρες αργότερα, στις 7 Μαρτίου 2023, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, επικεφαλής του κυβερνητικού κλιµακίου για την αντιµετώπιση της κατάστασης µετά το δυστύχηµα, καυχάται στα κανάλια ότι επιτεύχθηκε η αποκατάσταση της περιοχής µε τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της πυροσβεστικής και ιδιωτών. ∆ηλαδή ο απεσταλµένος του Κυριάκου Μητσοτάκη και συντονιστής της κυβερνητικής παρέµβασης εµφανίζει ως επιτυχία την επέµβαση στον χώρο έρευνας και την καταστροφή στοιχείων.

Ποιος έδωσε την εντολή να αφαιρεθούν στοιχεία και να µπαζωθεί η αλήθεια; Για ποιο λόγο; Τι ήθελαν να κρύψουν πέρα από τις συνθήκες που οδήγησαν στη σύγκρουση;

Ο τότε περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που έδωσε την εντολή. Μίλησε για εντολή που δόθηκε από πάνω. Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάµεων που επιχείρησαν στο σηµείο Ευάγγελος Φαλάρας στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα αρνείται ότι υπήρξε τέτοια απόφαση του συντονιστικού οργάνου. Επανέλαβε τη θέση του µιλώντας στο Documento, ενώ µίλησε και για περίεργα χηµικά εγκαύµατα που εµφανίστηκαν σε πυροσβέστες που επιχειρούσαν στο σηµείο. Ο δε Τριαντόπουλος, που πέραν πάσης αµφιβολίας εκπροσωπούσε την κυβέρνηση και καµάρωνε για το έργο τού µπαζώµατος, για το ποινικό αδίκηµα δηλαδή της παρεµπόδισης της έρευνας, αρνήθηκε µιλώντας στη Βουλή ότι έδωσε τέτοια εντολή. Για απαντήσεις σε δηµοσιογράφους ούτε συζήτηση.

Ολα αυτά συµβαίνουν την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει (όπως έκανε και µε τις υποκλοπές) ότι γίνεται το παν για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αφού λοιπόν είναι τόσο βέβαιος ο πρωθυπουργός ότι θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη, πρέπει να απαντήσει προσωπικά –βάζοντας τέρµα στην κολοκυθιά της αθλιότητας– για το ποιος έδωσε εντολή να καταστραφούν στοιχεία της έρευνας.

Η συγκάλυψη, όµως, δεν έγινε µόνο µε τις µπουλντόζες και τους εκσκαφείς. Η διαδικασία της νεκροτοµής δεν ακολούθησε τα ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που προβλέπουν διενέργεια τοξικολογικών και άλλων εξειδικευµένων εξετάσεων όταν υπάρχουν συνθήκες µαζικής καταστροφής. Η ιατροδικαστική έρευνα δεν γίνεται µόνο για να εντοπιστούν συνθήκες θανάτου αλλά και ευρήµατα που οδηγούν σε συµπεράσµατα σε σχέση µε τις συνθήκες του δυστυχήµατος. Εάν στο σώµα θύµατος ανιχνευθούν για παράδειγµα χηµικές ενώσεις, παρέχονται σηµαντικές πληροφορίες για το τι συνέβη και όχι µόνο για την αιτία θανάτου.

Φυσικά υπάρχει ένα σοβαρό θέµα για το οποίο πρέπει να απαντήσει η ∆ικαιοσύνη. Κατά την ανάκριση προέκυψε ότι κάποιοι παρενέβησαν στην έρευνα δηµιουργώντας συνθήκες συγκάλυψης µε καταστροφή στοιχείων. Ασκήθηκαν µάλιστα και διώξεις. Γιατί αυτό το κοµµάτι της υπόθεσης δεν διαχωρίζεται ώστε να κάτσουν στο σκαµνί προτού ολοκληρωθεί η µεγάλη έρευνα που αφορά το δυστύχηµα; Γιατί δεν καλείται ο πρώην περιφερειάρχης, τα µέλη του συντονιστικού και οι υπουργοί να δώσουν εξηγήσεις για το ποιος έδωσε εντολή… µπαζώµατος της έρευνας; Γιατί φορτώνονται µια δικογραφία και η ανάκριση µε στοιχεία που δεν αφορούν τη σύγκρουση, δηµιουργώντας συνθήκες δυσπραγίας για την ουσία της υπόθεσης; Γιατί δεν τιµωρούνται γρήγορα και παραδειγµατικά όσοι έβαλαν πλάτη στη συγκάλυψη;

Οταν δεν δίνονται απαντήσεις ενώ συµβαίνει κάτι τόσο τραγικό, η απάντηση έχει ήδη δοθεί. Είναι µπλεγµένοι. Η σιωπή τους είναι µπάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: