Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Θωμας Μπιζας (απο το FB)

 Η προσγείωση στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πραγματική ευκαιρία για την σύγχρονη αριστερά αρκεί βέβαια να μπορέσει να την αξιοποιήσει

Όπως λέμε όμως εμείς οι ποδοσφαιρόφιλοι οι ευκαιρίες είναι άχρηστες αν δεν μπορείς να τις αξιοποιείς και να βάζεις γκολ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κυριολεκτικά για δεκάδες λόγους . Ο κυριότερος λόγος κατά τη γνώμη μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 επιλέχθηκε από ένα μέρος των ψηφοφόρων (36,14) για να γίνει κυβέρνηση μιας χρήσεως για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Αυτό το 36% δεν ανήκε στο πολιτικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό του ακροατήριο ήταν πολύ μικρότερο και το κόμμα ακόμα μικρότερο . Αυτή είναι η αλήθεια. Εκείνο το κόμμα δεν είχε τη δυνατότητα να κυβερνήσει πραγματικά.
Τα κάστανα από τη φωτιά κουτσά στραβά τα έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ίδιος έπαθε σοβαρά εγκαύματα που δεν επουλώθηκαν ποτέ.
Βεβαίως έγιναν και καθοριστικά λάθη όπως το δημοψήφισμα που δεν έπρεπε να γίνει.
Το κυριότερο λάθος όμως δεν ήταν αυτό . Το κυριότερο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι μετά την επανεκλογή του τον Σεπτέμβριο του 2015 πίστεψε αφελώς πως μέσα σε 2 χρόνια έγινε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας ενώ δεν είχε γίνει .
Τα κόμματα εξουσίας ελέγχουν 6 πράγματα. 1) μεγάλο κομμάτι του κρατικού μηχανισμού με την ευρύτερη έννοια 2) τα μέσα μαζικής ενημέρωσης 3) τα συνδικάτα 4) την τοπική αυτοδιοίκηση 5) τη δικαστική εξουσία 6) την εκκλησία .
Ο ΣΥΡΙΖΑ από όλα αυτά δεν έλεγχε απολύτως τίποτα .
Η προνομιακή του σχέση ήταν με τα κοινωνικά κινήματα αλλά χάθηκε και αυτή κυρίως λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς σημαντικών στελεχών του στην κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.
Όμως θα ήταν μεγάλο λάθος να πούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόνο από τα δικά του λάθη και τις αδυναμίες του.
Στοχοποιήθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας όσο κανείς άλλος στη νεώτερη ελληνική ιστορία.
Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του δεν συγχώρεσε ποτέ στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους χάλασε την πιάτσα .
Μέχρι το 2012 η πολιτική πίτα ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στη δεξιά και το ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονταν στην εξουσία και το ΚΚΕ που ηγεμόνευε στην αριστερά .
Και ύστερα ήρθε ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και ήρθαν τα πάνω κάτω και στα κόμματα εξουσίας και στην αριστερά .
Στις ευρωεκλογές του 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 4,7% και του 2014 26,57%..
Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος της συγκρότησης του άτυπου αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου .
Κανείς δεν θα μπορούσε να συγχωρήσει σε ένα σχεδόν περιθωριακό κόμμα του 5% και ένα 40άρη άπειρο αριστερό να αλλάξουν ένα πολιτικό τοπίο δεκαετιών μέσα σε 2 χρόνια .
Το πολιτικό σύστημα δεν είναι αφελές . Γνωρίζουν πως για την πολιτική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ «ευθύνεται» ο Τσίπρας. Η πολιτική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα είχε επιτευχθεί με άλλη ηγεσία .
Το άτυπο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ήταν εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να το αντιπαλέψει κανείς.
Και πάλι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα αν δεν ευνοούσε τόσο πολύ η συγκυρία την δεξιά.
Για να πάρει 40% ο Μητσοτάκης ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες .
Η πανδημία που παρέλυσε την κοινωνική ζωή και μοίρασε τρελό και κυρίως ανεξέλεγκτο χρήμα, το Ουκρανικό και η ενεργειακή κρίση που «δικαιολόγησαν» την αισχροκέρδεια και τα βοηθήματα της κυβέρνησης , η άνοδος της δεξιάς σε όλη την Ευρώπη .
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που φοβήθηκαν μην καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την φθορά της Νέας Δημοκρατίας (Τέμπη –υποκλοπές- προστασία πρώτης κατοικίας κλπ) με τη στάση τους ηθελημένα ή άθελα με τη διάχυση ευθυνών και με το όλοι ίδιο είναι έριξαν στα μαλακά την κυβέρνηση.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την ήττα του έχει ακόμα ευκαιρίες . Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ έχουν ένα πολιτικό ταβάνι που δεν μπορούν να το ξεπεράσουν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι αξιωματική αντιπολίτευση , εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη και έχει πλέον και τον πολιτικό χρόνο να δει λάθη και αδυναμίες , να αξιολογήσει την κατάσταση και να επιχειρήσει να ανασυνταχθεί .
Δεν υπάρχουν σιγουριές και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα τα καταφέρει . Όμως ευκαιρίες θα έχει.
Από αυτή την άποψη η ήττα στις εκλογές μπορεί να αποδειχτεί ευκαιρία για επανεξέταση κάποιων σταθερών που στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν παρά μόνο στα μυαλά ορισμένων και για ανασυγκρότηση .
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει με πράξεις και όχι με λόγια ότι έλαβε το μήνυμα των εκλογών και να επιχειρήσει να ξαναγίνει ένα ριζοσπαστικό κόμμα που διεκδικεί αριστερή κυβέρνηση.
Αν τα καταφέρει θα εξακολουθεί να υπάρχει ελπίδα για την αριστερά γενικότερα . Αν δεν τα καταφέρει δεν χάθηκε και ο κόσμος.
Θα ζήσουμε όπως ζούσαμε και την προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή άντε και λίγο χειρότερα γιατί η μαυρίλα είναι πλέον πολύ μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου