Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ευτυχια Καρυδη

  Ε ν έ ρ γ ε ι α και π ε ρ ι β ά λ λ ο ν

Ως Πρωθυπουργός, άρα ως ο πρώτος υπεύθυνος, ενημέρωσε την ανωτάτη πολιτειακή αρχή:"Τις πυρκαγιές τις βάζει ανθρώπινο χέρι!"Συναίνεσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας: "Χέρι, χέρι...!".. Βγήκαν οι καραμπίνες"των πατριωτών" στο κυνήγι της άνομης λαθρομετανευστικής χείρας. Μετά, ο ίδιος, ως ο πρώτος υπεύθυνος, μας είπε:"Η καλή απόδοση της οικονομίας αντισταθμίζει το σκοτεινό κλίμα των πυρκαγιών''.Αντιστάθμισμα δεν προκάναμε. Άλλος με τη βάρκα μας, άλλος με σωσίβιο. Κολυμπάμε. Εγκατέλειψαν προφανώς οι βέβηλοι λαθρομετανάστες τα εγκόσμια, αποδήμησαν εις ουρανούς και στίβουν με όλη τους τη δύναμη τα σύννεφα πάνω απ΄τα κεφάλια μας.
Και τώρα; Τώρα, ως ο πρώτος υπεύθυνος ενημερώνει εκ νέου την ανωτάτη αρχή:"Αν ο κάθε πολίτης δεν αναλάβει την ευθύνη του δεν μπορεί το κράτος να βοηθήσει".Δεύτερη συναίνεση της κ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας:"Οπωσδήποτε''.
Αναγνωρίζω, και το εννοώ, αν είχαμε και πάλι χούντα. Δικτατορία μια απ΄τις πολλές, που έχει αργάσει αυτόν τον τόπο, δε θα ήταν δυνατό να Σας απευθύνω το λόγο. Τώρα όμως, όπως άλλωστε το έχω πράξει ως υπεύθυνο άτομο- υπεύθυνος πολίτης και με προσωπικές συστημένες επιστολές, μπορώ. Έτσι δεν είναι;
Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω:Ποιο κράτος, κύριε Πρωθυπουργέ; Ποιο κράτος, Πρώτη Κυρία της Ελληνικής Δημοκρατίας; Εδώ η χώρα από χώρα έχει καταντήσει χώρος. Αλλά έστω κι έτσι, έστω και τώρα. Τί κάνετε;
Το 1961 είδε το φως της δημοσιότητας ένα από τα πολλά επιστημονικά έργα του Οικονομολόγου, Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου του ΕΜΠ και Πολιτικού Γρηγόρη Φαράκου. Πρόκειται για την: "Ενεργειακή οικονομία και Πολιτική". Η επιστημονική κοινότητα χειροκροτεί το έργο. Ο Νίκος Κιτσίκης,-θέλω να πιστεύω ότι τόσο εσείς κ. Πρωθυπουργέ, όσο και η κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζετε το παγκόσμιο επιστημονικό και ηθικό ανάστημα του ανδρός: Νίκου Κιτσίκη. Ο Ν. Κιτσίκης, λοιπόν, αποστέλλει επιστολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μπαίνει επικεφαλής εκστρατείας ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, του τότε πολιτικού πρόσφυγα Γρηγόρη Φαράκου, που έχει προσκληθεί από το ΤΕΕ =Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να κάνει παρέμβαση στο Π ρ ώ τ ο Ενεργειακό Συνέδριο της Ελλάδας.
Παρόμοιες ενέργειες και διαβήματα γίνονται επί πολλούς μήνες από τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Ανδρέα Παπανδρέου, συναδέλφους του Φαράκου μέλη του ΤΕΕ των Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων κά. Η αντίδραση των μετεμφυλιακών μηχανισμών δεν κάμφθηκε. Με την Μεταπολίτευση η "Ενεργειακή Οικονομία και Πολιτική"επανεκδίδεται. Μέλη της παράταξης της οποίας ηγείσθε, κ. Πρωθυπουργέ, όπως ο Μιλτιάδης Έβερτ,ο Θανασάκης Κανελλόπουλος, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Τάκης Λαμπρίας,- στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή,- ζητούν από τον Φαράκο να συζητήσουν μαζί του τα θέματα που βάζει το πόνημά του.
Ο ξεχωριστός επιστήμονας και άνθρωπος, καθηγητής του ΕΜΠ Λεφτέρης Παπαγιαννάκης,- αδελφός του επίσης διακριτού Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Αν και υπάρχει το τείχος ΚΚΕ - ΚΚΕες, (Ανάθεμα τα τείχη!) έρχεται σε επαφή με τον Φαράκο και στηρίζει επιστημονικές μελέτες του στην "Ενεργειακή Οικονομία...". Ήδη όμως ο Φαράκος, οπωσδήποτε ο π ρ ώ τ ο ς έλληνας πολιτικός,- έχει αρχίσει να βλέπει την ενέργεια σε σχέση με το περιβάλλον. Πολλές οι ομιλίες και τα άρθρα του που το πιστοποιούν.
Όταν ο Φαράκος έφυγε, όπως όλοι και όλα που τελειώνουν τον προορισμό τους. Το Πρυτανικό Συμβούλιο και η Σύγκλητος του Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποδέχτηκαν ο μ ό φ ω ν α το αίτημα μου. Δηλαδή. Με προσωπική μου επιχορήγηση. Όση μου επιτρέπει. κ. Πρωθυπουργέ, η πολιτική σας και η πολιτική των ομοίων σας, που αποδίδει το 98,2% του παγκόσμια παραγόμενου πλούτου σε 60- ε ξ ή ν τ α χρηματοκιβώτια, αφήνοντας 1,18% για 8δις κατοίκων του πλανήτη. Και μετά από Συνέντευξη, στην οποία παίρνουν μέρος και κοσμήτορες του ΕΜΠ, να απονέμεται ετήσιος έπαινος "Γρηγόρης Φαράκος" σε φοιτητές Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων Μηχανικών, που η πτυχιακή τους εργασία θα έχει ως θέμα:Την ενέργεια και το Περιβάλλον.
Δεν νομίζω ότι Σας περνάει από το νου ότι ξαφνικά μου ήρθε να αρχίσω νεκρολογίες, ακατάσχετα συγκινητικές. Δεν έχει ανάγκη,- ποτέ δεν είχε- ο Γρηγόρης Φαράκος από τέτοιες κατά συνθήκην, έστω και πραγματικές εκδηλώσεις. Εξάλλου το ίδιο του το έργο,- αδύνατο να το αλλάξει και αυτός ο Θεός,- μας επιβάλλει αλλού να σταθούμε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, Πρώτη κυρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Έχετε πάρει είδηση πόσες προτάσεις αναγκαίες και ικανές να λύσουν πολλά προβλήματα, κάνουν τα παιδιά των ανθρώπων; Δεκαέξι συναπτά χρόνια κάθε φορά που, στην καθιερωμένη συνέντευξη, ακούω τους νέους Πολυτεχνίτες να μιλούν με επιστημονικούς όρους για "Ενέργεια και Περιβάλλον". Ολοένα και περισσότερο πείθομαι πως η ίδια η ομορφιά είναι αλληλένδετη με την τόλμη τους, την πίστη τους πως η επιστήμη κερδίζει μόνο όταν κερδίζει ο άνθρωπος. Μαζί με τον άνθρωπο και κάθε ζωντανός οργανισμός. Ένα λουλούδι χωρίς όνομα, ένα δελφίνι, ένας σκύλος.
Και ξέρετε,.. Αυτά τα παιδιά από τον Έβρο, την Ρόδο, την Εύβοια, την Αθήνα, πιστό αντίγραφο πλέον μιας λεηλατημένης ελληνικής επαρχίας. Αυτά τα παιδιά, με τις επιστημονικές λύσεις για την ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και το περιβάλλον, ΔΕΝ θέλουν να φύγουν. Πιστεύουν πως φευγιό θα σήμαινε ακαριαία έκπτωση μιας αξίας διατυπωμένης από τον Φαράκο:"Η οικονομία έχει κοινωνική λειτουργία"
Εσείς Πρώτη κυρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εσείς κ. Πρωθυπουργέ ποια άποψη έχετε;
Όλες οι αντιδράσεις:
5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου