Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

για τα αρχαια στο Μετρό Θεσ/νικης

 απο Μαργαριτα Συγγενιωτου


Θυμάστε την υπόθεση των αρχαίων της Βενιζέλου, φαντάζομαι. Ήταν μία από τις πρώτες αλλαγές που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, καταργώντας το σχέδιο του Σύριζα, που θα παρέδιδε το μετρό στην πόλη από το 2020, χωρίς τον σταθμό στη Βενιζέλου, ο οποίος θα ολοκληρωνοταν το 2022 με τα αρχαία να μένουν in situ. Τότε φωνάζαμε, όχι μόνο για την πολιτιστική καταστροφή που θα προκαλούσε η αλλαγή Μητσοτάκη, δηλαδή να κόψει κομματάκια τα αρχαία και να τα μεταφέρει, αλλά και επειδή κάτι τέτοιο θα εκτοξευε το κόστος του έργου.
Διαβάζω στο Parallaximag και τον ακούραστο Giorgos Toulas ότι εγκρίθηκε νέο κονδύλι για τις αρχαιολογικες εργασίες, υψους 14 εκ. ευρώ, ενώ το έργο συνολικά έχει κοστίσει 30-35% λόγω καθυστερήσεων. Δηλαδή λεφτά που πήγαν σε τσέπες εργολάβων. Διαβάστε να σας πιάσει απελπισία:
"Μόνο για τα αρχαιολογικά έργα, μέχρι στιγμής, έχουν ξοδευτεί περίπου 200 εκατομμύρια, χωρίς να συνυπολογιστεί το ανεκτίμητο «πολιτιστικό» κόστος της ζημιάς από τον τεμαχισμό, την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου. Σε ότι αφορά τις συμπληρωματικές» συμβάσεις για τα αρχαιολογικά έργα, οι πρώτες τρεις αρχικές συμβάσεις ύψους 41.800.000,00€, 25.000.000,00€ και 17.827.524,00€ είχαν εξαντληθεί χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες. Ακολούθησε η 4η σύμβαση προϋπολογισμού 33.000.000,00€ που χρηματοδοτήθηκε από το κονδύλι των απροβλέπτων της Σύμβασης λόγω σφάλματος προμέτρησης και επίσης εξαντλήθηκε χωρίς οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί. Ακολούθησε η 5η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 15 εκατ. ευρώ, δαπάνη που εξαντλήθηκε επίσης χωρίς ολοκλήρωση των έργων και τέλος ήρθε η 6η συμπληρωματική σύμβαση που αφορά αρχαιολογικές εργασίες στον σταθμό Βενιζέλου με συνολικό κόστος 13,8 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου