Τρίτη 9 Απριλίου 2024

παει και ο Peter Higgs(σωματιδιο Higgs) , σε ηλικια 94

 Ο Peter Higgs, βραβευμένος με Νόμπελ φυσικός που προέβλεψε την ύπαρξη του σωματιδίου μποζονίου Higgs, πέθανε σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το σωματίδιο, που συχνά αναφέρεται ως "σωματίδιο του Θεού", βοήθησε να κατανοήσουμε πώς σχηματίστηκε η ύλη μετά τη "Μεγάλη Έκρηξη".
Ο Higgs προέβλεψε την παρουσία του σωματιδίου το 1964, σχεδόν 50 χρόνια πριν επιβεβαιωθεί στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider) στο CERN στην Ελβετία.
Το 2013, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη (μαζί με τον François Baron Englert), για το πώς τα σωματίδια αποκτούν μάζα.
Ο Higgs έλειπε από το σπίτι του για ένα ήσυχο γεύμα στο Leith την ημέρα της ανακοίνωσης του Νόμπελ. Τον σταμάτησε ένας γείτονας που του μετέφερε τα νέα στο δρόμο για το σπίτι. Ο Higgs απάντησε τότε χαρακτηριστικά: «Ποιος εγώ;»
Ο Higgs, ένας εξαιρετικά ντροπαλός άνθρωπος που αντιπαθούσε τη φασαρία, πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του δουλεύοντας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, το οποίο ίδρυσε το κέντρο Higgs για τη θεωρητική φυσική προς τιμήν του το 2012.
Professor Sir Peter Mathieson, διευθυντής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου: «Ένας πραγματικά χαρισματικός επιστήμονας, του οποίου το όραμα και η φαντασία εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το πρωτοποριακό του έργο έχει παρακινήσει χιλιάδες επιστήμονες και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς άλλους για τις επόμενες γενιές».
Ο Χιγκς πέθανε ειρηνικά στο σπίτι τη Δευτέρα μετά από "σύντομη ασθένεια", ανέφερε το πανεπιστήμιο. Είχε δύο γιους και δύο εγγόνια.
Όλες οι αντιδράσεις:
44
2
1
Μου αρέσει!
Σχόλιο
Κοινοποίηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου