Σάββατο 18 Μαΐου 2024

εκθεση Κοκοτσακη για τα Τεμπη

 Τελικά, δεν ήταν μόνο το μπάζωμα στα Τέμπη και τα μονταρισμένα ηχητικά του ΟΣΕ. Πλέον αποδεικνύεται ότι από τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία στήθηκε μια γιγαντιαία και πολυπλόκαμη επιχείρηση, πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα, από κρατικούς πυλώνες του Μαξίμου, με στόχο να καλυφθούν όλα τα ίχνη του εγκλήματος τη βραδιά της 28ης Φεβρουαρίου 2023.

Ακόμα και 15 μήνες μετά τον φριχτό θάνατο των 57 ανθρώπων έρχονται στο φως νέα συνταρακτικά ευρήματα που αποκαλύπτουν περισσότερες κρυφές πτυχές για το κουκούλωμα του αιώνα, που, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μεθοδεύτηκε ανατριχιαστικά και με κρύο αίμα. Η τελευταία επικαιροποιημένη έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη και των συνεργατών του, μια επίπονη έρευνα που ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα και την οποία έχει ολόκληρη στη διάθεσή της η «δημοκρατία», σοκάρει.
Η έκθεση του πραγματογνώμονα Β. Κοκοτσάκη
Στις 75 σελίδες της τεχνικής έκθεσης ο τεχνικός σύμβουλος οικογενειών θυμάτων των Τεμπών εντόπισε και στοιχειοθέτησε την ύπαρξη κι άλλων «μονταζιέρων» αλλοίωσης στοιχείων για τη νύχτα του εγκλήματος:
■ Σκηνοθετημένες φωτογραφίσεις από την Ελληνική Αστυνομία, με «πειραγμένες» φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία: «Από τις φωτογραφίες που λήφθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και που είναι στη δικογραφία προκύπτει ότι τουλάχιστον κάποιες φωτογραφίες δεν απεικονίζουν τα πραγματικά γεγονότα, αφού τα εικαζόμενα σε αυτές διαμορφώθηκαν» αναφέρει ο Β. Κοκοτσάκης, δείχνοντας φωτογραφία από κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας που πάνω σε τρύπα είχε τοποθετηθεί από εξωγενείς παράγοντες άλλο αντικείμενο.
■ «Πειραγμένο» βίντεο που προβλήθηκε από την ΕΡΤ, η οποία, ως γνωστόν, βρίσκεται διά νόμου υπό την πολιτική διεύθυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Βίντεο το οποίο πρόβαλε η ΕΡΤ στις 11.3.23 περισυνελέγη από κάποια κάμερα που μάλλον βρίσκεται κοντά στον σταθμό της Λεπτοκαρυάς. Η ΕΡΤ πρόβαλε το βίντεο αυτό καλύπτοντας το αριστερό 1/3 και το δεξιό 1/3 της εικόνας με μάσκα από χαμηλοπερατό φίλτρο το οποίο δεν επιτρέπει με ευκρίνεια να δούμε την (σ.σ.: εμπορική) αμαξοστοιχία. Επίσης το βίντεο αυτό (σ.σ.: της ΕΡΤ) εικονίζει μόνο την πρώτη μηχανή της εμπορικής αμαξοστοιχίας και μετά κόβεται». Αμφιβολίες εκφράζει η έκθεση και για άλλο βίντεο, αυτή τη φορά σε ιδιωτικό κανάλι (Star).
■ Αποκαλύπτει, συμπληρώνοντας προηγούμενα ευρήματα της έκθεσής του, ότι κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν άτομα μιας άγνωστης «ομάδας» ανθρώπων που έκαναν ανενόχλητοι από τις Αρχές «συστηματική, συνεχόμενη κι επιμελή προσπάθεια μεταβολής και αλλοίωσης του τοπίου του δυστυχήματος – εγκλήματος» και που με πολύ μεθοδικό τρόπο «αφαιρούσαν συγκεκριμένα κομμάτια από τον χώρο του δυστυχήματος και τα τοποθετούσαν επιμελώς στο πίσω μέρος του εναπομείναντος βαγονιού, πίσω από το εμπορευματοκιβώτιο με τα χαρακτηριστικά ZIM-ΜONITOR».
■ Σημειώνει παραλείψεις και λάθη των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, που «επηρέασαν την εισαγγελική δικαστική έρευνα, αφού παραπλάνησαν αυτήν ως προς την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας», οδηγώντας την ανάκριση «σε εσφαλμένη κατεύθυνση και συνακόλουθα τη συγκάλυψη των ευθυνών και των πραγματικών υπαιτίων για την πρόκληση της πυρκαγιάς – έκρηξης».
■ Εμπλέκει και το Γενικό Χημείο του Κράτους, που με την «άποψη – ανάλυση της συμπεριφοράς του ελαίου σιλικόνης, ουσιαστικά κατηύθυνε και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο πόρισμά της», συμπεραίνοντας ότι «η επιχειρούμενη χειραγώγηση της παρουσίασης του αποτελέσματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι κατακριτέα κι εξόχως παραπλανητική».
■ Επιβεβαιώνει την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας εύφλεκτων υγρών στην εμπορική αμαξοστοιχία, 12-15 τόνων, και κατά πάσα πιθανότητα ξυλολίου, που προκάλεσαν την έκρηξη, εκτιμώντας ότι από το «μανιτάρι» πέθαναν τουλάχιστον τα 16 από τα 57 θύματα.
■ Τέλος, καταγγέλλει ότι από τις κρατικές ιατροδικαστικές εκθέσεις προκύπτει ότι ουδέποτε υπήρξε η προβλεπόμενη αυτοψία των θυμάτων (νεκρών).
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το Μαξίμου με τη βοήθεια του Αγοραστού οργάνωσε το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας και ότι από τον ΟΣΕ έφυγε μονταρισμένο υλικό διαλόγων προς ΜΜΕ. Από την επικαιροποιημένη τεχνική έκθεση πληροφορούμαστε ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε σε όλα τα επίπεδα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, και σε πλήρη αρμονία. Αλλά για τη συγκάλυψη…
Η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίστηκε από τους πραγματογνώμονες να «πειράζει» φωτογραφίες και να τις στέλνει για τη δικογραφία. Η ΕΡΤ να παρουσιάζει την εικόνα από κομμένα βίντεο. Αλλα «πειραγμένα» βίντεο έφταναν, άγνωστο πώς, σε ιδιωτικά κανάλια. Οι παραλείψεις και τα λάθη των ανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής «παραπλάνησαν την εισαγγελική έρευνα», ενώ υποψίες γεννιούνται και για τον ρόλο του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπως και για την αδράνεια των ιατροδικαστών.
Επίσης, οι Αρχές άφηναν «άγνωστες ομάδες» να συλλέγουν και να εξαφανίζουν πειστήρια. Η έκθεση Κοκοτσάκη κατατέθηκε ήδη στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Η κοινή γνώμη, όμως, ζητά απαντήσεις εδώ και τώρα για καθένα από τα ευρήματα που αφορούν τον… διαβόητο κρατικό μηχανισμό.
Μέλη άγνωστης ομάδας εξαφάνιζαν κρίσιμα στοιχεία
«Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας για την εξεύρεση φωτογραφικού υλικού και την ανάλυση αυτών, έγινε αντιληπτή μια συστηματική, συνεχόμενη κι επιμελής προσπάθεια μεταβολής και αλλοίωσης του τοπίου του δυστυχήματος – εγκλήματος από μέλη ομάδας που δεν φάνηκαν να ανήκουν σε κάποια ομάδα διάσωσης» σημειώνει η έκθεση:
«Με πολύ μεθοδικό τρόπο αφαιρούσαν συγκεκριμένα κομμάτια από τον χώρο του δυστυχήματος και τα τοποθετούσαν επιμελώς στο πίσω μέρος του εναπομείναντος βαγονιού, πίσω από το εμπορευματοκιβώτιο με τα χαρακτηριστικά ZIM-ΜONITOR και πριν τα μεταφέρουν, τα τοποθετούσαν σε χώρο συγκέντρωσης άλλον από αυτόν που προοριζόταν για τη θέση Κουλούρι».
Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Άγνωστα άτομα, μεταξύ αυτών και κάποιοι που φορούσαν γιλέκα με διακριτικά “Hellenic Train”, επιλέγουν και συλλέγουν αντικείμενα απ’ όλους τους χώρους που έχουν διασκορπιστεί συντρίμμια. Καμία κατάσταση, καμία φωτογράφιση, καμία περιγραφή και καμία ταυτοποίηση δεν έγινε για τα αντικείμενα αυτά από οποιονδήποτε». ...
[...]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου