Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

απο Κυριακο Σταμελο//για την ΔΕΗ

 

Μικρή ιστορία της ΔΕΗ (και της χώρας)
Η ΔΕΗ αποτελεί μακράν την μεγαλύτερη και επιδραστικότερη επένδυση για την ανασυγκρότηση της μετα(εμφυλιο)πολεμικής Ελλάδας.
Αυστηρά κρατικομονοπωλιακή, αποτέλεσε το βασικό όχημα της Καραμανλικής Νέας Επαναστατικής Πολιτικής για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση στον τομέα του εξηλεκτρισμού -και όχι μόνο (ΝΕΠ κατά Λένιν = Εξηλεκτρισμός και Κολχόζ).
Απορρόφησε αναγκαστικά όλες τις κατά τόπους Ηλεκτρικές εταιρείες και αναπτύχθηκε ραγδαία ώστε να φέρει τον ηλεκτρισμό κυριολεκτικά «και στο τελευταίο» σπίτι , όντας εφοδιασμένη με πρωτοφανή προνόμια σε απαλλοτριώσεις, αναγκαστικές εξαγορές κ.λπ.
Το Σχέδιο Ανάπτυξης της βασίστηκε στις δύο βασικές ενδογενείς ενεργειακές πηγές της χώρας : την υδραυλική με την κατασκευή φραγμάτων διπλού σκοπού (ενέργεια και άρδευση) και την λιγνιτική, πάνω στις γραμμές του Νίκου Κιτσίκη, όπως διατυπώθηκαν στην κλασσική πλέον μελέτη του αδικοχαμένου Δημήτρη Μπάτση, κόντρα στο «σχέδιο Φορντ» του Σχέδιου Μάρσαλ
Διαβάζω από τον πρόλογο της μελέτης του Μπάτση:
«Η εργασία μου αυτή γράφτηκε με την βέβαιη προοπτική πως παρ όλα τα εμπόδια και παρ όλες τις πολύμορφες επεμβάσεις, ο ελληνικός λαός που πάντα αγωνίζεται ηρωικά θα ανοίξει και πάλι με τον αγώνα του διάπλατα τον δρόμο για μια ελεύθερη δημοκρατική ανοδική πορεία, και θα αρχίσει με τον ίδιο ενθουσιασμό , με την ίδια ορμή και αυτοθυσία να χτίσει την ερειπωμένη από την ναζιστοφασιστικη κατοχή και τον οικτρό εμφύλιο, πατρίδα. Η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και εθνικά πραγματικά ελεύθερη τότε και μόνο τότε που η ανοικοδόμηση αυτή γίνει από τον λαό της. Θα σπάσουν τα δεσμά και θα αλλάξει ριζικά η διάρθρωση της σημερινής οικονομίας μας, θα ανοίξει δηλαδή ο δρόμος για να λυτρωθούν οι πιο ενεργές παραγωγικές και άξιες δυνάμεις της νεοελληνικής κοινωνίας μας. Ο δρόμος αυτός μας οδηγήσει στην ορθολογική διάγνωση και οργάνωση και στη σχεδιασμένη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας , στη δημιουργία ανώτερης τεχνικής βάσης, στη γοργή συσσώρευση των οικονομικών αυτών δυνατοτήτων και μέσων που θα δώσουν την ευκαιρία να ανθήσει και σε μας μια γερή, προοδευτική-προοδεμένη κοινωνική ζωή.»
Η ΔΕΗ επιτέλεσε στο ακέραιο τον σκοπό της. Δημιούργησε από το μηδέν μία νέα κατηγορία αναπτυξιακών οντοτήτων ( τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας – ΟΚΩ) και γιγαντώθηκε ώστε να αποτελεί για πολλά χρόνια τον σημαντικότερο εργοδότη στην Ελλάδα, με καλοπληρωμένους υπαλλήλους και εργάτες και τεράστια συμβολή στον εκσυγχρονισμό και το ΑΕΠ της χώρας, χωρίς τον παραμικρό δανεισμό από το κράτος . Απεναντίας, στην παρολίγον χρεωκοπία του 1990, η ΔΕΗ διέσωσε την χώρα με χαμηλότοκα δάνεια από την Ιαπωνία, με εγγύηση την οντότητά της και το συσσωρευμένο κεφάλαιο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων της.
Τεχνολογικά, η ΔΕΗ μεγαλούργησε καταφέρνοντας να κάνει οικονομική της εκμετάλλευση του ενεργειακά φτωχότερου λιγνίτη της Ευρώπης (Μεγαλόπολη), ενώ ήδη από το 1980 λειτούργησε το πρώτο ευρωπαϊκό πάρκο ανανεώσιμων πηγών (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) στην Κέα.
Και μετά … ήρθαν οι μέλισσες (ή οι σφίγγες, καλύτερα) του Νεοφιλελευθερισμού, εξ ορισμού ανελέητου εχθρού της αναπτυξιακής προσπάθειας ερήμην του ιδιωτικού κεφαλαίου:
- Καταρχήν με την εκστρατεία δυσφήμησης των εργαζόμενων από τα ΜΜΕ των εν δυνάμει ανταγωνιστών της (ποιός δεν θυμάται τον «τρομοκράτη» Φωτόπουλο που βύθιζε στο σκοτάδι την χώρα ?)
- Κατά δεύτερο με την ντεμέκ «αντιμονοπωλιακή» εμμονή της Ε.Ε., που ως εκ θαύματος εξαντλήθηκε στα κρατικά μονοπώλια και μόνο
- - Κατά τρίτο με την «πράσινη» μετάβαση στην απανθρακοποίηση του τομέα, που επιβάρυνε υπέρμετρα τον λιγνίτη σε αντίθεση όχι μόνο με τις ΑΠΕ (όπου έπεσε μαχαίρι στο προβάδισμα της ΔΕΗ) αλλά και με το «ευγενές», «μεταβατικό» φυσικό αέριο των ιδιωτών.
Μπήκαμε επομένως σε μια διελκυστίνδα ΔΕΗ και «νέων δυνάμεων» στην ενέργεια, με κορυφαία επεισόδια, από όσα θυμάμαι :
- Το σκάνδαλο της Energa
- To ξέσκισμα την διοίκησης της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ για «αθέμιτο ανταγωνισμό» επειδή αποθήκευε την παραγωγή αιχμής στα φράγματα για να την πουλήσει σε καλλίτερη τιμή (!)
Αποτέλεσμα :
Η ΔΕΗ κομματιάστηκε στα 3 (παραγωγή, μεταφορά, διανομή), το αναπτυξιακό πλάνο σταμάτησε (Η Πτολεμαϊδα V ακόμα να ξεκινήσει , αν και με πρωτοβουλιακή δέσμευση του ΠΘ θα κλείσει το 2028 !), ιδιωτικοποιήθηκε και αγοράζει - σε συνθήκες τεχνητής υπερ-κερδοφορίας εν μέσω ενεργειακής κρίσης- το ψοφίμι τον ΚΩΤΣΟΒΟΛΟ (!!!), αφού πρώτα ικανοποιήσει τα bonus του Στάση και των golden boys της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: