Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

απο το Documento

 Φίλες και φίλοι καλή σας μέρα.

Είμαι ο Γιάννης Πούλλος και έρχομαι στην πρωινή παρέα σας έχοντας φάει το ένα και μοναδικό τοστ που μου αναλογεί από τα τέσσερα που θέλουμε για να χορτάσουμε ως οικογένεια, μα πάνω απ’ όλα αποφασισμένος ν’ ακολουθήσω τους κανόνες καταναλωτικής συμπεριφοράς που πλασάρει ο Μάκης που τα λέει χύμα και τσεκουράτα. Να ψωνίζετε από εκεί που είναι πιο φτηνά προέτρεψε τον κόσμο ο κ. Βορίδης που κάλεσε άπαντες σε σύμπραξη εκτιμώντας ότι οι εταιρείες, αν πέσουν οι πωλήσεις τους μέσα στη βδομάδα, θα προσαρμόσουν (sic) τις τιμές τους. Όπερ μεθερμηνευόμενον, αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε εμείς τις τιμές, σας προτρέπουμε να αλλάξετε καταναλωτικές συνήθειες και να το κάνετε όπως οι πολίτες των χωρών του εξωτερικού στις οποίες έχει ζήσει ο Μάκης και αγοράζουν τα προϊόντα με το τεμάχιο. Α και πού είστε… να μην αρχίσετε να κοροϊδεύετε αν το καλοκαίρι δείτε κάποιον να παίρνει μια φλίδα (όπως είπε) αντί για ολόκληρο το καρπούζι. Τις συμβουλές του Μάκη ακολουθεί. Γιατί αν είναι μαζί με τις φέτες του ζαμπόν να πετάμε και το μισό καρπούζι, ζήτω που καήκαμε…

Ανάμεσα στους κατοίκους του εξωτερικού που μας καλεί να μιμηθούμε ενδεχομένως να είναι και πολλοί Έλληνες, στους οποίους πιθανότατα να προστεθούν και αγρότες που αναρωτιούνται αν η κυβέρνηση έχει κάποιο σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα. «Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, ισχυρούς αγρότες βιώσιμα νοικοκυριά δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο, αν υπάρχει σχέδιο να κάνουμε και εμείς κουμάντο ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο μπλόκο της Βόνιτσας. Μια κραυγή αγωνίας για το μέλλον των αγροτών που αποτυπώνει την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι άνθρωποι στην πρωτογενή παραγωγή. Απάντηση δεν πήραν βέβαια, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε με την τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση μόνο συγκεκριμένο σχέδιο δεν έχει. «Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε ούτε θα φύγετε στη Γερμανία. Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα, τα γνωρίζω από πρώτο χέρι», είπε ο άνθρωπος που το 2019 έκανε αίτηση για να του δοθεί αποζηµίωση από τον ΕΛΓΑ γιατί µερικά ελαιόδεντρα από τα χιλιάδες που έχει έπαθαν ζηµιά από τις πληµµύρες στην Κρήτη. Το καθ’ όλα νόµιµο τότε αίτηµα του Κυρ. Μητσοτάκη συνοδευόταν από εντυπωσιακά αριθµητικά περιουσιακά δεδοµένα. Ο ίδιος, πέρα από την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του, εµφανίζεται να έχει ελαιοκτήµατα 157 στρεµµάτων µε συνολικά 2.052 ελιές. Παρ’ όλα αυτά υπέβαλλε αίτηµα να αποζηµιωθεί για 50 λιόδεντρα µαζί µε χιλιάδες άλλους φτωχούς και πιθανόν κατεστραµµένους οικονοµικά Κρητικούς. Μάλιστα σύμφωνα με μεγάλη έρευνα από 11 δημοσιογραφικούς οργανισμούς σχετικά με τη ροή των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, το ποσό που έλαβε ο «αγρότης» Κυριάκος σε επιδοτήσεις από το 2014 μέχρι το 2021 έφτασε τις 30.000 ευρώ. 

Στο μεταξύ οι κανονικοί αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την χώρα, απέναντι στα «ψίχουλα» που υπόσχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εάν δεν δικαιωθούν. 

Το συντονιστικό των αγροτών προετοιμάζεται και για τη μεγάλη κινητοποίηση το Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου, στη ΔΕΘ, με αφορμή την 30η έκθεση Agrotica, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές, ενώ στον αγώνα πρωτοστατούν οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να κόψουν τη χώρα στα δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου