Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

απο Χρηστο Ράμμο

 Επέτειος Πολυτεχνείου χθες. 50 χρόνια μετά...

Στην τελευταία του διάλεξη, στις 18 Γενάρη του 1968 και πριν τεθεί σε κατ'οίκον περιορισμό, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, o υπέροχος Αριστόβουλος Μάνεσης, απευθύνεται στους φοιτητές του ως εξής:
«…Αν δε το αποψινό μου μάθημα συμβει να είναι το τελευταίο, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κρατήσετε από τη διδασκαλία μου την ουσία της: τη σημασία της πολιτικής ελευθερίας, ως ιστορικής κατακτήσεως για την παραπέρα εξέλιξη του κοινωνικού βίου και ως προϋποθέσεως για τη γενικότερη απελευθέρωση και καταξίωση του ανθρώπου. Και επειδή θεωρία και πράξη είναι αλληλένδετες, το ουσιώδες είναι να μείνη κανείς ελεύθερος, όρθιος και αλύγιστος απέναντι στους καταναγκαστικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς των κρατούντων.
Μη επιτρέψετε να σας εξανδραποδίσουν. Διατηρήστε, μέσα στους ζοφερούς και άρρωστους καιρούς, άγρυπνη και ανυπόταχτη τη σκέψη σας, περιφρουρήστε την άγια υγεία και ρωμαλεότητα της ψυχής σας, κρατήστε στητό και αγέρωχο το ωραίο ανάστημά σας.
Και αν η Εξουσία, που την συμφέρει να έχη παθητικούς και πολιτικά αδιάφορους υπηκόους, σας πη ότι, έτσι κάνοντας, δεν είστε φρόνιμοι και νομοταγείς πολίτες, αποδείξτε της ότι καλός πολίτης είναι μόνον ο ελεύθερος πολίτης, ο συνειδητός, ενεργός και υπεύθυνος πολίτης…»
Πάντα επίκαιρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου