Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Καλυμνος

 

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Είναι η αναρρίχηση συμβατή με την ανάπτυξη βιομηχανικών αιολικών σταθμών στις κορυφογραμμές;
"Πώς η αγωνιστική αναρρίχηση συνεισφέρει στην αναζωογόνηση ενός ελληνικού νησιού". Αυτός είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου στο National Geographic, το οποίο αφορά την Κάλυμνο. Δείτε εδώ: https://www.nationalgeographic.com/.../how-sport-climbing...
Σύμφωνα με το άρθρο, το νησί της Καλύμνου και η γειτονική Τέλενδος, που για πολλά χρόνια στηρίζονταν στο εμπόριο των φυσικών σφουγγαριών, πλέον φημίζονται για τα μοναδικά τους αναρριχητικά πεδία. Η προσπάθεια ανάδειξής τους ξεκίνησε ήδη το 1996 από τον Ιταλό αναρριχητή Andrea Di Bari, που είχε βάλει ως στόχο να 'ανοίξει' 43 αναρριχητικές διαδρομές.
Το 2000, με τη συνδρομή των τοπικών αρχών, διοργανώθηκε το πρώτο αναρριχητικό φεστιβάλ, και έκτοτε έχουν γίνει άλλα 13, στα οποία έχουν συμμετάσχει τα πλέον μεγάλα ονόματα αθλητών της αγνωστικής αναρρίχησης.
Σήμερα στην Κάλυμνο και την Τέλενδο υπάρχουν 97 αναρριχητικά πεδία και 4.700 διαδρομές, καθιστώντας την περιοχή έναν από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Νικόλαος Τσαγκάρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου, "η ανάπτυξη της αναρρίχησης έχει οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν από 3-4 σε τουλάχιστον 8 μήνες, με τα συνακόλουθα οφέλη για την τοπική κοινωνία."
Κάθε χρόνο το νησί επισκέπτονται περίπου 12.000 αναρριχητές, και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των αναρριχητών και των μόνιμων κατοίκων είναι "προσωπικές", δηλαδή οι επισκέπτες αυτοί δεν θεωρούνται "ξένοι". Πλέον το νησί επισκέπτονται και άνθρωποι που προτιμούν άλλες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, την κατάδυση και το κολύμπι. Το ενδιαφέρον για τέτοιες υπαίθριες δραστηριότητες έχει αυξηθεί και λόγω της πανδημίας.
Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τα βουνά μας, που κάποτε ήταν κατάρα για το νησί, όντας μη προσβάσιμα και μη καλλιεργήσιμα, πλέον έχουν γίνει ευλογία!"
Όπως είναι λογικό, κομβικής σημασίας για την διατήρηση αυτής της μορφής τουρισμού είναι η διαφύλαξη της φυσιογνωμίας και αισθητικής του φυσικού περιβάλλοντος. Για αυτό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Καλύμνου, Γιώργος Χατζησμάλης, "δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και οι αναρριχητές, όντας περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι, εκτιμούν το ανέγγιχτο τοπίο."
Μπορεί άραγε μια τέτοια μορφή βιώσιμου τουρισμού να συνυπάρξει με την βιομηχανική ανάπτυξη; Στην Κάλυμνο σχεδιάζεται πλήθος βιομηχανικών αιολικών σταθμών στις κορυφογραμμές (δείτε τη σχετική εικόνα από το χάρτη της ΡΑΕ). Κάθε τρίγωνο αντιστοιχεί σε μία ανεμογεννήτρια ύψους 125-137 μέτρων, και όσες έχουν πράσινο χρώμα έχουν ήδη λάβει βεβαίωση παραγωγού (δηλ. άδεια παραγωγής). Οι άδειες έχουν χορηγηθεί στις εταιρείες NIATA AIOLOS MON. A.E. (θυγατρική της γαλλικής EDF) και στην ελληνικών συμφερόντων ΔΥΤΙΚΟΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ Α.Ε.. Φυσικά, η ενέργεια που θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες θα είναι υπερπολλαπλάσια των ενεργειακών αναγκών του νησιού και θα προορίζεται για μεταφορά και πώληση στην ηπειρωτική χώρα, πιθανώς και στο εξωτερικό.
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις απότομες κορυφογραμμές της Καλύμνου θα απαιτήσει επιπλέον την διάνοιξη τεράστιων δρόμων πλάτους από 15 μέτρα στην ευθεία μέχρι 40 μέτρα στις στροφές και την ανατίναξη μεγάλου όγκου πέτρας, με τους εκβραχισμούς να δημιουργούν εγκοπές στις πλαγιές ύψους μέχρι 20 μέτρα και τεράστιο όγκο μπάζων, που θα απορριφθεί ανεξέλεγκτα. Τέτοιες επεμβάσεις θα αλλάξουν την εικόνα του νησιού για πάντα.
Το μέλλον των νησιών μας είναι στα χέρια μας!
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου