Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

απο Χρηστο Βαλλιανο

 Σύμφωνα με στοιχεία τoυ Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που παραθέτει η ιστοσελίδα Greece in figures greeceinfigures.com


- «Οι συνολικές πράσινες υποδομές στην Αθήνα καλύπτουν μόλις το 17% της συνολικής της έκτασης, γεγονός που την κατατάσσει τελευταία στη σχετική λίστα μαζί με τη Βαλέτα. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά 24 μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (41%). Οι μεγαλύτερες εκτάσεις πρασίνου εντοπίζονται στο Όσλο (77%) και στο Ζάγκρεμπ (74%)». Ας σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα ποσοστά για κάποιες γειτονικές πρωτεύουσες είναι 25% για τα Σκόπια, 30% για τα Τίρανα και το Βελιγράδι, 35% για την Άγκυρα, και 44% για τη Σόφια.
- «τα δέντρα καλύπτουν κατά μέσο όρο το 29% της γης στις 38 πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οι πόλεις με την υψηλότερη δενδροκάλυψη είναι το Όσλο με 72% κάλυψη, η Βέρνη (53%) και Λιουμπλιάνα με 50%. Μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως η Ρώμη και το Παρίσι είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τα ποσοστά τους να είναι ίσα με 24% και 20% αντίστοιχα. Η Αθήνα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, καθώς, τα δέντρα καλύπτουν μόνο το 11% της αστικής επιφάνειας της πόλης».
Και ενώ η Αθήνα χαρακτηρίζεται διαχρονικά από αυτές τις θλιβερές επιδόσεις σε σχέση με το πράσινο και τη δενδροκάλυψη (τα αντίστοιχα ποσοστά για το μητροπολιτικό συγκρότημα συνολικά δεν είναι πολύ καλύτερα), ο δήμος της Αγίας Παρασκευής αποφασίζει να παραχωρήσει μέρος μιας μικρής πλατείας με πράσινο έκτασης που δεν ξεπερνά τα 300 τμ σε παρακείμενο κατάστημα εστίασης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων πάνω στο γρασίδι. Και το κάνει αυτό με το επιχείρημα ότι έτσι «θα ζωντανέψει η πλατεία». Ο δε επιχειρηματίας, που φιλοδοξεί να δώσει με αυτό τον τρόπο το φιλί της ζωής στην ταβέρνα του, κατηγορεί τους πολίτες που αντιστέκονται στην καταστροφή του μικρού αυτού χώρου κοινόχρηστου πρασίνου ως «εχθρούς της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας».
Χρειάζεται κάποιο σχόλιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου