Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Ευτυχια Καρυδη

  Για να μαθαίνουν οι νεώτεροι, να θυμούνται οι παλιότεροι όλοι μαζί να μην ξεχνάμε την Ιστορία μας και να μην ανησυχούμε που έγιναν στάχτη και μπούρμπερης νησιά,χωριά, πυρομαχικά.

1897, Θεσσαλία - Μακεδονία πρέπει να οπωσδήποτε να απελευθερωθούν από τους Τούρκους και να ενσωματωθούν στο νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος, για να πάρει τα πάνω του ο καθημαγμένος, από την πτώχευση (πες Μνημόνιο) του 1893,τόπος. Έτσι, κηρύσσεται πόλεμος κατά της Τουρκίας. Χωρίς καταρτισμένο σχέδιο για επιχειρήσεις, χωρίς επιτελείο στρατού... Με εξαίρεση ελάχιστους ικανούς υπολοχαγούς και ανθυπολοχαγούς της Σχολής Ευελπίδων, η πλειοψηφία των αξιωματικών πεζικού αποτελείται από τους γνωστούς αγαθούς τύπους "της κόκκινης κάλτσας",των οποίων η στρατιωτική μόρφωση περιορίζεται στην τακτική της καταδίωξης ληστών και ζωοκλεπτών. Στο ιππικό, όπου δεν υπάρχει ικανός αριθμός αλόγων για να συγκροτηθούν ίλες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, διαπρέπουν τα Μουρουζάκια κρασοπατέρες με τις κυρτές πάλες και τους παλληκαρισμούς καφωδείων.* Σιγά το πράμα...
Ο έχων την γενική αρχηγία στρατού διάδοχος Κωνσταντίνος έμπλεος ενθουσιασμού έφιππος προελαύνει έχοντας από πίσω ανίππους ίλας πεζοπορούντων ιππέων!* Σταματάει στα Φάρσαλα για χαλβά και χαιρετά τα πλήθη με ανοιχτό χαμόγελο "Έχει πλύνει τα δόντια του με την οδοντόπαστα μοντεφιόρι"**. Ο πρίγκιψ Αλέξανδρος, αυτόν που αργότερα τον δάγκασε η μαϊμού, είναι επιφορτισμένος με την επίβλέψη γιαλίσματος ενός κανονιού. Για να μην το γιαλίζουν και το ξαναγιαλίζουν δεν πέφτει ούτε μία κανονιά! Ο έτερος πρίγκιψ Γεώργιος ψαρεύει αστακούς ανοιχτά του Βόλου. Εν τω μεταξύ οι Τούρκοι έχουν φτάσει ως τη Λαμία.*
Χωριά κάηκαν, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν η συμφορά για χρόνια αφήνει τα χνάρια της. Κι όμως επιζήσαμε, δεν επιζήσαμε;
1974 Ιούλιος νέα φαιδραντήρια ολέθρου. Με όργανο το Νίκο Σαμσών η χούντα του 1967 ανατρέπει την νόμιμα εκλεγμένη Κυπριακή Κυβέρνηση του Μακαρίου. Οι Τούρκοι κάνουν απόβαση στην Κύπρο για αποκατάσταση της τάξεως και η εθνοσωτήριος κυβέρνησις των συνταγματαρχών κηρύσσει γενική επιστράτευση. Άλλος τρέχει για κονσέρβες, άλλος για παξιμάδια, άλλοι παρατάνε τις δουλιές τους και πάνε για παραλαβή φύλλων πορείας. Τα σπίτια βουβαίνονται, οι πιο ηλικιωμένες σταυροκοπιούνται και προσεύχονται γονατιστές.
Στον Σταθμό Λαρίσης και στον Σταθμό Πελοποννήσου φίσκα οι συρμοί αναχωρούν ο ένας πίσω από τον άλλον. Κανένας στρατεύσιμος δεν έχει το χαμόγελο στα χείλη. Στη ρυτίδα ανάμεσα στα δυο φρύδια μόνο θυμός. Θυμό και οι μανάδες, οι αδελφές, οι συντρόφισες, οι φίλες που στριμώχνονται στις αποβάθρες. Δε λένε ανάθεμα γιατί φοβούνται μη ξαστοχήσει και πέσει πάνω σε κεφάλια αγαπημένα.
Επιστρατεύεται και ο παιδικός μας φίλος Μίμης Μητράκος. Μανιάτης από φύτρα, εθνικόφρων- δεξιός, αλλά όχι χουντικός, θέσει. Ξαναμμένος αναχωρεί, το φύλλο πορείας του γράφει άλλα αντ΄άλλων. Δεν είναι το μόνο. Πολλοί πάνε στα κουτουρού. Χειρότερη η κατάσταση στους τόπους προορισμού. Δεν υπάρχουν όπλα, πυρομαχικά. Στη μία μονάδα μοιράζουν παιδικά κασκορσέ.Στην άλλη αρβύλες με την αριστερή Νο 36 και τη δεξιά Νο 42. Έξαλλος και με τον αέρα του έντιμου βίου"Φτου σας! ρε"πετάει ο Μίμης στον λοχαγό. Αν δεν είχαν επέμβει εγκαίρως κι άλλοι εξαγριωμένοι. Θα την είχε φάει στο σταυρό "Για ανυπακοή κατά ανωτέρου"αφού δεν φορούσε την αρβύλα Νο 36 στο 43άρι πόδι του. Ά, φίλε μου, πικραγαπημένε φίλε! Εν τω μεταξύ οι Τούρκοι προελαύνουν. Κοντά πενήντα χρόνια εδάφη κατεχόμενα από την Τουρκία, όλη η βόρεια Κύπρος.Όλη η πλευρά όπου τ΄αηδόνια δίνουν χρησμούς.
Και όμως, επιζήσαμε. Δεν επιζήσαμε; "Έγινε και η φαρισαϊκή έρευνα του φακέλου της Κύπρου"***Και μόνο οι μανάδες μαυροφορεμένες αναζητούν τα αγνοούμενα παιδιά τους.Να τα τυλίξουν στα νεκροσέντονα και να τα κλάψουν.
2023 Ιούλιος. Τα Δωδεκάνησα έγιναν Ενδεκάνησα, τα Επτάνησα Εξάνησα. Ξεμπράτσωτη η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ακούει περίλυπη τον εξίσου καταλυπημένο Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας να την (μας) ενημερώνει:"Τις φωτιές τις βάζει χέρι!".
Για τους Τούρκους δεν ξέρω να σας πω. Αλλά και τί να τους κάνουμε; Τα καταφέρνουμε μια χαρά κι από μόνοι μας. Έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου