Στις 24 Δεκεμβρίου 2021, το πνεύμα των Χριστουγέννων έφερε την κατάργηση επτά Φορέων Διαχείρισης σε αντίστοιχες περιοχές της Ελλάδας. Η ρύθμιση αυτή του Υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν απόρροια του νόμου 4685 που ψηφίστηκε Μάιο του 2020 και προέβλεπε ότι η λειτουργία τους θα υποκατασταθεί κεντρικά από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
Οι περιοχές αυτές ήταν οι εξης:
- Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
- Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής
- Δέλτα Εβρου-Σαμοθράκης
- Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου
- Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
- Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, Κοιλάδας Αχελώου-Μετεώρων
- Εθνικό Δρυμό Ολύμπου
Δεν γνωρίζω αν ο φορέας αυτός έχει συσταθεί καν, αλλά ακόμα κι έτσι η ένταξη σε έναν κεντρικό οργανισμό αποδυναμώνει την προστασία τους, αφού αφήνει έξω τους τοπικούς φορείς, που ξέρουν πολύ καλά την περιοχή και το πώς ακριβώς πρέπει να γίνει η πρόληψη για τις πυρκαγιές. Επίσης αφήνοντας διοικητικό κενό, ούτε οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να μην έχουμε πυρκαγιές μπορούν να γίνουν, ούτε προσωπικό να προσληφθεί, ούτε τίποτα.
Τα αποτελέσματα τα είδαμε ήδη σε δύο από τις επτά περιοχές, την Πάρνηθα και τη Δαδια, οι οποίες κάηκαν με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τις δυνάμεις κατάσβεσης που επιχείρησαν και να λέει ότι, με το μέγεθος της φωτιάς, έγινε ο,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Δεν μας λέει, όμως, τι έκανε ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της φωτιάς με σωστή πρόληψη. Ε, αυτό έκανε. Κατάργησε τους οργανισμούς διαχείρισης.
Οπότε στη συνέχεια περιμένετε τα χαμπερια και για τις υπόλοιπες περιοχές. Δέλτα Έβρου, Πίνδο, Τζουμέρκα, Όλυμπο. Κι αποχαιρετηστε την Ελλάδα που ξέρατε.
Μαργαριτα Συγγενιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου