Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

δοκτ.Γιωργος Παππάς, Ημερολογιο Κορωνοϊου

 

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 30 Ιουλίου 2021, πέρα από τους αριθμούς της Δέλτα και της προστασίας των εμβολίων:
1. Από την χτεσινή παρουσίαση της Meredith McMorrow στο CDC που, μέσω της Washinton Post, αποτελεί θέμα της ημέρας για πολλούς (ολόκληρη η παρουσίαση σε σύνδεσμο στα σχόλια): Κολλάει πάρα πολύ εύκολα η Δέλτα παραλλαγή. Όσο και η ανεμευλογιά. Ένας κολλάει κατά μέσο όρο περίπου 5-9 άλλους. Μόνο η ιλαρά κολλάει ευκολότερα. Επίσης κολλάει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (από τις 13 κατά μέσο όρο ημέρες μεταδοτικότητας, πάμε στις 18 ημέρες), οπότε πρέπει να επανεκτιμηθούν διαστήματα καραντίνας και τα λοιπά (αλλά βασικά να εφαρμοστούν).
2. Επάγει μεγαλύτερα ιικά φορτία. Αλλά πολύ μεγαλύτερα, 10πλάσια σχεδόν (το σημείωναν και οι Κινέζοι σε μια προδημοσίευση από την δική τους εμπειρία). Οπότε ο φόβος είναι ότι τέτοια τεράστια ιικά φορτία, επιτρέπουν μετάδοση, είτε είσαι εμβολιασμένος ή όχι- αναφέρονται στην παρουσίαση προκαταρτικά στοιχεία από το Barnstable County της Μασαχουσέτης, έχουν μια συρροή 900 ατόμων στο Provincetown, εκεί που κατέφτασε το Mayflower πριν 400 χρόνια. (Σε δεύτερο χρόνο πρόσθεσα και την πρώτη περιγραφή της συρροής, από το MMWR, δημοσιεύθηκε λίγες ώρες μετά την αρχική ανάρτηση).
3. Ακόμη κι αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι χαμηλότερη (στο να κολλήσεις) απέναντι στην Δέλτα, εξακολουθεί να είναι σημαντική: 64% ήταν το χαμηλότερο ποσοστό που έχει περιγραφεί έως τώρα (79% σε Αγγλία/Σκωτία). Οπότε με τον εμβολιασμό ελαττώνεις κατά 64% την πιθανότητα να μπεις σε μια αλυσίδα μετάδοσης. Να κολλήσεις κάποιον δίπλα σου. Αυτή είναι η κοινωνική συνεισφορά του εμβολιασμένου και η κοινωνική ασυνειδησία του ανεμβολίαστου. Και όποιος υπονομεύει τον εμβολιασμό με λεκτικές περικοκλάδες και κραυγές, συμμετέχει έμμεσα στην μετάδοση του ιου και τον θάνατο κάποιων, τελεία.
4. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στο να νοσήσεις σοβαρά από την Δέλτα παραμένει πολύ υψηλή. Στην χειρότερη περίπτωση υπολογίζεται στο 93%. Να το ζωγραφίσουμε κι αυτό; Να σημειωθεί εδώ ότι η Δέλτα αποδεικνύεται να επάγει συστηματικά σοβαρότερη νόσο, με μεγαλύτερες πιθανότητες πνευμονίας και διασωλήνωσης, στους ανεμβολίαστους. Υπάρχει μάλιστα και προδημοσίευση που δείχνει ότι επάγει συχνότερα σοβαρή νόσο και σε εγκύους (σύνδεσμος στα σχόλια). Άρα, εμβολιάζεσαι και ελαχιστοποιείς την πιθανότητα να νοσήσεις σοβαρά, ή δεν εμβολιάζεσαι και μαθαίνεις τα όρια της Δέλτα.
5. Επειδή τις προηγούμενες ημέρες είχαμε και μια παραφιλολογία για το ότι έπεσε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ισραήλ: Δείτε την εικόνα στο 2ο σχόλιο, από την επίσημη παρουσίαση της Ισραηλινής κυβέρνησης. Η αποτελεσματικότητα απέναντι στην ανάγκη νοσηλείας και απέναντι σε βαριά νόσο, παραμένει υψηλότατη, ακόμη και για τους εμβολιασμένους του Ιανουαρίου. Συζήτηση για 3η δόση, πέραν των ανοσοκατασταλμένων, έχει νόημα μόνο όταν θα έχουμε κι άλλα στοιχεία για την Δέλτα. Αλλά η 3η δόση, ακόμη κι αν χρειαστεί, δεν συνιστά αποτυχία: όπως χρειάζεται στην Ηπατίτιδα Β π.χ. στο εξάμηνο, έτσι μπορεί κι εδώ. Βλέπουμε και κάνουμε, σώζοντας στο ενδιάμεσο όσο περισσότερες ζωές.
6. Κοινώς προσέχουμε, ειδικά για τους ευπαθείς γύρω μας. Κοινώς, ως κράτος, σχεδιάζουμε τώρα, σήμερα, το φθινόπωρο. Κοινώς ως πανεπιστήμια (επεκτείνοντας μια ιδέα του Nikolaos) βάζουμε τους γνωστούς αντιρρησίες να είναι υπεύθυνοι, στην πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου που θα φτιάξουμε για τους φοιτητές, ανακοινώνουμε πόσα μέλη ΔΕΠ έχουν εμβολιασθεί (δεν είναι προσωπικό δεδομένο, είναι προϋπόθεση λειτουργίας), καλούμε στο πειθαρχικό όσους διασπείρουν ψεύδη (επειδή απλά είναι είτε εν γνώσει τους ψεύτες, άρα επικίνδυνοι, ή εν αγνοία τους, άρα ακατάλληλοι για δάσκαλοι). Να καθαρίζουμε με τους πνευματικά κακομούτσουνους που έλεγε και ο σωστός Boris.
7. Και κοινώς, η πολιτεία να γυρίσει από τα μπάνια της. Και να επαναπροσδιορίσει χαλάρωση και να εφαρμόσει μέτρα. Όχι να οργίζεται σαν ΑΕΚτζης στις κερκίδες του ΟΑΚΑ (ας σοβαρευτούμε, μικρό το κακό, συμβολικό για κάποια ασέβεια στην ιστορία της ΑΕΚ, κάποτε- ο Μιλόγεβιτς μπορεί να είναι το εμβόλιο της ομάδας).
Υ.Γ.: Στο Provincetown της συρροής Δέλτα περνούσε καλοκαίρια ο Tennessee Williams, εκεί ξεκίνησε να γράφει και το εικονιζόμενο Suddenly Last Summer
Υ.Γ.2: Τα στοιχεία της παρουσίασης αναφέρονται στα mRNA εμβόλια, εφόσον με αυτά υπάρχει εκτεταμένη εμπειρία στις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει κάτι αρνητικό για τα άλλα, σημαίνει απουσία τόσο αναλυτικών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου