Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Αλεξανδρος Βαρδας

 Μέχρι το 1984 ο εξοπλισμός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ήταν αποκλειστικά σχεδόν αμερικανικός κ ολίγον Αγγλικός .

Το 1984 η Ελλάδα συμφώνησε την αγορά 40 αεροπλάνων F16 αμερικανικής παραγωγής κ 40 Μιράζ 2000 Γαλλικής παραγωγής .
Η Γαλλία δεν ανήκε στο ΝΑΤΟ ,αλλά μόνο στην ΕΟΚ .
Υπήρξε μέλος του ΝΑΤΟ από το 1949 που ιδρύθηκε η συμμαχία μέχρι το 1966 που αποχώρησε επί προεδρίας Σαρλ Ντε Γκωλ .
Το 2009 επί προεδρίας Σαρκοζί έγινε η νέα ένταξη της Γαλλίας στη βορειοατλαντικη συμμαχία.
Η αγορά των 80 πιο προηγμένων πολεμικών αεροσκαφών έδινε προβάδισμα στους αιθέρες στην Ελληνικη αεροπορία σε σχέση με την τουρκική.
Η Νέα Δημοκρατία με εισηγητή τον Παλαιοκρασα υποστήριζε την άποψη όλα τα αεροσκάφη να αγοραστούν από την αμερικανική General Dynamics(Lockheed).
Το επιχείρημα όμως του Αντρέα ήταν πολύ απλό .
Η Ελλάδα σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά εξαρτημένη από αμερικανικά οπλικά συστήματα .
Η αγορά των γαλλικών αεροσκαφών κ των πυραυλικών τους συστημάτων έχει ως στόχο να διαφοροποιήσει την εξάρτηση της χώρας( ομιλία του στο κοινοβούλιο).
Σε όλα τα χρόνια που διετέλεσε πρωθυπουργός η χώρα αγόραζε όπλα εγνωσμένης αξίας από αρκετές χώρες .
Αγόρασε ακόμα κ πυραύλους Penguin MK 2 νορβηγικής τεχνολογίας που αποδείχθηκαν αξιόλογο όπλο για τις πυραυλακάτους του ΠΝ.
Στη τρίτη πρωθυπουργική του θητεία αγορασε κ αρκετά ρωσικά οπλικά συστήματα.
Έτσι άνοιξε ο δρόμος κ για την αγορά ρωσικών όπλων ,ώσπου φτάσαμε στην αγορά των τελειοτερων για την εποχή τους αντιεροπορικων πυραύλων των S 300 .
Σήμερα η κυβέρνηση στέλνει στην Ουκρανία όσα οπλα ρωσικής κατασκευής υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου.
Το επιχειρημα της είναι πως πρόκειται για όπλα ξεπερασμένα πια που δεν μπορούν να προσφέρουν στην άμυνα των νησιών μας .
Επομένως τα στέλνει στην ουκρανια κ θα τα αντικαταστήσει με πιο προηγμένα όπλα που θα μας δώσουν οι ΗΠΑ και η Γερμανια. Δηλαδή για την Ουκρανία με αντίπαλο τη Ρωσία είναι χρήσιμα κ για την Ελλάδα με αντίπαλο τη Τουρκία είναι άχρηστα.
Επίσης στην Ουκρανία είναι χρήσιμα όταν η Ρωσία γνωρίζει τα αδύνατα σημεία των οπλων της ,ενώ η Τουρκία δεν τα γνωρίζει.
Όμως υπάρχουν στον ελληνικό στρατό κ μάλιστα στα κέντρα νεοσυλλέκτων η σε μονάδες στη δυτική Ελλάδα όπλα αμερικανικα κ αγγλικά ακόμα παλαιότερα των ρωσικών .
Γιατί λοιπόν δεν έστελνε αυτά ; Δηλαδή οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να υποστεί καταστροφές ο ρωσικός στρατός κ ζητούν να τους στέλνουν οι χώρες του ΝΑΤΟ άχρηστα όπλα ;
Εξάλλου οι ειδικοί μιλούν για όπλα που προσφέρουν σημαντικά στην άμυνα των νησιών η οποία θα αποδυναμωθει.
Ας δούμε όμως γιατί στέλνει ρωσικά όπλα στην Ουκρανία .
1) Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί γνωρίζουν τον χειρισμό αυτών των οπλικών συστημάτων .
2) Οι Αμερικάνοι θέλουν στις χώρες του ΝΑΤΟ να τελειωσει κάθε στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία .
Αφού έτσι εξουδετερώνει κάθε προσπάθεια ενίσχυσης της ανεξαρτησίας μιας νατοικης χώρας κ εξαφανίζει τον οικονομικό ανταγωνισμό της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας εντός των 40 χωρων μελών του ΝΑΤΟ.
Ας δούμε όμως ποιες είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα με τις ενέργειες της κυβέρνησης .
1) Η Ελλάδα γίνεται η υπ' αριθμόν 1 χώρα στον πλανήτη εχθρός της Ρωσίας .
Οδηγεί με τον πιο προκλητικό κ μισαλλοδοξο τρόπο το μίσος των δυτικών κατά της Ρωσίας .
Αυτό θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για την οικονομία ,την εξωτερική πολιτική κ την άμυνα της χώρας σε περίπτωση που θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
2) Όταν αποφασίσει η χώρα να αντικαταστήσει οπλικά συστήματα στην πιο νευραλγική συνοριακή μας γραμμή που είναι τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσει τα νέα οπλικά συστήματα κ μετά να αποσύρει τα παλαιότερα.
3) Αν η αντικατάσταση τους στηρίζεται σε προφορική συμφωνία τότε μπορεί να υπάρξει αναβολή για μεγάλο χρονικό διάστημα η και να μην τηρηθεί η συμφωνία .
Τιποτα δεν εγγυάται πως δεν θα έχουμε αυτή την κατάληξη.
Ήδη η Γερμανία εδώ κ δύο μήνες έκανε ακριβώς την ίδια προφορική συμφωνία με την Τσεχία κ την Πολωνία ,οι οποίες ακόμα περιμένουν την αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων τεχνολογιας εποχής συμφώνου Βαρσοβίας .
Δηλαδή παλαιότερης της ελληνικής τουλάχιστον μιας δεκαετίας.
Συμπέρασμα : Ο πρωθυπουργός ,ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ,ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο υπουργός εξωτερικών είναι πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.
Ας ευχηθούμε να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν για να τους στείλει ο ελληνικός λαός στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου