Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Ξενοδοχεια και Covid (αντιγραφω)

 

Επειδή λοιπόν η ζωή, ιδίως τώρα τελευταία, μας έχει καταστήσει πολύ κακόπιστους, φοβάμαι όχι αδικαιολόγητα, σκέπτομαι τώρα εγώ ο πονηρός.
Έστω ότι έχεις πολύ μεγάλη κυβερνητική θέση (την πιο μεγάλη πες) και σε έχουν πλησιάσει τεράστια ξένα funds ακινήτων που έχουν βάλει στο μάτι τα φιλέτα των πολύ τουριστικών Ελληνικών νησιών και θέλουν να τα πάρουν κοψοχρονιά. Η μισή δουλειά έχει γίνει προ έτους οπότε ο τουρισμός κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πως θα γίνει τώρα η άλλη μισή ώστε να γίνει ντόμινο πτωχεύσεων σε αυτά τα μέρη και να απαξιωθούν τα (ομολογουμένως πανάκριβα έως τώρα) ακίνητα κι οι επιχειρήσεις τους; Τραβάς ένα περιοριστικό μέτρο στο πιο διάσημο από αυτά, απειλείς ότι θα το γενικεύσεις και στα επόμενα, οι ακυρώσεις πέφτουν βροχή διότι αυτός που πάει στη Μύκονο ειδικά δεν είναι κάποιος σαν εμένα, είναι νέος που θέλει να πάει εκεί για να χορέψει και να ξενυχτήσει κι αν αυτό απαγορεύεται εκεί θα πάει σε άλλη χώρα που δεν απαγορεύεται! Στην Κροατία π.χ. που πήγα πρόσφατα ταξίδι ακόμα και στα σούπερ μάρκετ χωρίς μάσκα έμπαινα (στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικό ακόμα και σε βάρκες!), στο δε αεροδρόμιο του Dubrovnic ούτε το προσωπικό δεν φορούσε μάσκες, μόνο στο αεροπλάνο τις βάλαμε. Πως διάολο δεν πεθαίνουν στους δρόμους αυτοί εκεί που είναι τόσο "ασυνείδητοι" δεν μπορώ να το καταλάβω!
Ο τουρίστας κάθε κράτους έφαγε λίγο πολύ (εμείς ειδικά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!) κάποιους περιορισμούς όλο το φετεινό χειμώνα κι όταν αποφασίσει να πάει διακοπές σε κάποιο ξένο κράτος θα επιλέξει αυτό που ΔΕΝ έχει περιορισμούς, όχι αυτό που έχει.
Να πως επιτυγχάνεται το υπόλοιπο project λοιπόν! Ρίχουμε έξω όσες τουριστικές μονάδες (ιδίως μεγάλες) μπορούμε, αυτές που δεν θα αντέξουν δεύτερο χρόνο με μειωμένη πελατεία κι έρχονται μετά τα ξένα funds και τα αγοράζουν κοψοχρονιά! Κάτι θα μας δώσουν κι εμάς για τη βοήθεια...

Καλυμνος

 

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Είναι η αναρρίχηση συμβατή με την ανάπτυξη βιομηχανικών αιολικών σταθμών στις κορυφογραμμές;
"Πώς η αγωνιστική αναρρίχηση συνεισφέρει στην αναζωογόνηση ενός ελληνικού νησιού". Αυτός είναι ο τίτλος πρόσφατου άρθρου στο National Geographic, το οποίο αφορά την Κάλυμνο. Δείτε εδώ: https://www.nationalgeographic.com/.../how-sport-climbing...
Σύμφωνα με το άρθρο, το νησί της Καλύμνου και η γειτονική Τέλενδος, που για πολλά χρόνια στηρίζονταν στο εμπόριο των φυσικών σφουγγαριών, πλέον φημίζονται για τα μοναδικά τους αναρριχητικά πεδία. Η προσπάθεια ανάδειξής τους ξεκίνησε ήδη το 1996 από τον Ιταλό αναρριχητή Andrea Di Bari, που είχε βάλει ως στόχο να 'ανοίξει' 43 αναρριχητικές διαδρομές.
Το 2000, με τη συνδρομή των τοπικών αρχών, διοργανώθηκε το πρώτο αναρριχητικό φεστιβάλ, και έκτοτε έχουν γίνει άλλα 13, στα οποία έχουν συμμετάσχει τα πλέον μεγάλα ονόματα αθλητών της αγνωστικής αναρρίχησης.
Σήμερα στην Κάλυμνο και την Τέλενδο υπάρχουν 97 αναρριχητικά πεδία και 4.700 διαδρομές, καθιστώντας την περιοχή έναν από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Νικόλαος Τσαγκάρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου, "η ανάπτυξη της αναρρίχησης έχει οδηγήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν από 3-4 σε τουλάχιστον 8 μήνες, με τα συνακόλουθα οφέλη για την τοπική κοινωνία."
Κάθε χρόνο το νησί επισκέπτονται περίπου 12.000 αναρριχητές, και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των αναρριχητών και των μόνιμων κατοίκων είναι "προσωπικές", δηλαδή οι επισκέπτες αυτοί δεν θεωρούνται "ξένοι". Πλέον το νησί επισκέπτονται και άνθρωποι που προτιμούν άλλες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, την κατάδυση και το κολύμπι. Το ενδιαφέρον για τέτοιες υπαίθριες δραστηριότητες έχει αυξηθεί και λόγω της πανδημίας.
Ο δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτρης Διακομιχάλης αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τα βουνά μας, που κάποτε ήταν κατάρα για το νησί, όντας μη προσβάσιμα και μη καλλιεργήσιμα, πλέον έχουν γίνει ευλογία!"
Όπως είναι λογικό, κομβικής σημασίας για την διατήρηση αυτής της μορφής τουρισμού είναι η διαφύλαξη της φυσιογνωμίας και αισθητικής του φυσικού περιβάλλοντος. Για αυτό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Καλύμνου, Γιώργος Χατζησμάλης, "δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και οι αναρριχητές, όντας περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένοι, εκτιμούν το ανέγγιχτο τοπίο."
Μπορεί άραγε μια τέτοια μορφή βιώσιμου τουρισμού να συνυπάρξει με την βιομηχανική ανάπτυξη; Στην Κάλυμνο σχεδιάζεται πλήθος βιομηχανικών αιολικών σταθμών στις κορυφογραμμές (δείτε τη σχετική εικόνα από το χάρτη της ΡΑΕ). Κάθε τρίγωνο αντιστοιχεί σε μία ανεμογεννήτρια ύψους 125-137 μέτρων, και όσες έχουν πράσινο χρώμα έχουν ήδη λάβει βεβαίωση παραγωγού (δηλ. άδεια παραγωγής). Οι άδειες έχουν χορηγηθεί στις εταιρείες NIATA AIOLOS MON. A.E. (θυγατρική της γαλλικής EDF) και στην ελληνικών συμφερόντων ΔΥΤΙΚΟΣ ΥΒΡΙΔΙΚΟΣ Α.Ε.. Φυσικά, η ενέργεια που θα παράγουν οι ανεμογεννήτριες θα είναι υπερπολλαπλάσια των ενεργειακών αναγκών του νησιού και θα προορίζεται για μεταφορά και πώληση στην ηπειρωτική χώρα, πιθανώς και στο εξωτερικό.
Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στις απότομες κορυφογραμμές της Καλύμνου θα απαιτήσει επιπλέον την διάνοιξη τεράστιων δρόμων πλάτους από 15 μέτρα στην ευθεία μέχρι 40 μέτρα στις στροφές και την ανατίναξη μεγάλου όγκου πέτρας, με τους εκβραχισμούς να δημιουργούν εγκοπές στις πλαγιές ύψους μέχρι 20 μέτρα και τεράστιο όγκο μπάζων, που θα απορριφθεί ανεξέλεγκτα. Τέτοιες επεμβάσεις θα αλλάξουν την εικόνα του νησιού για πάντα.
Το μέλλον των νησιών μας είναι στα χέρια μας!
 
 


αφορισμοι






 

ανεμοσκορπισματα






 

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

απο το κλασικο ρεπερτοριο

 

  • Η δασκάλα της Α' δημοτικού έχει πρόβλημα με τον Τοτό που όλο βρίζει και δεν δίνει την παραμικρή σημασία στο μάθημα..
    “Ποιο είναι το πρόβλημά σου;”, τον ρωτάει εξαγριωμένη η δασκάλα ...
    “Είμαι πολύ έξυπνος για να είμαι στην πρώτη τάξη” απαντά ο Τοτός με ύφος...
    Η αδερφή μου είναι στην Γ' τάξη και εγώ είμαι πολύ εξυπνότερος από αυτήν...
    Πιστεύω πως πρέπει να πάω τουλάχιστον στην Γ' τάξη κι εγώ”.
    Η δασκάλα τον πάει στον διευθυντή, ο οποίος συμφωνεί να του κάνουν διάφορα Τests γνώσεων κι εξυπνάδας κι αν απαντήσει σωστά, να τον βάλουν στην Γ' τάξη.
    “Πόσο κάνει 3×13;”, ρωτά ο διευθυντής.
    “Τριάντα εννέα”.
    “Ποια είναι η πρωτεύουσα της Φιλανδίας;”
    “Το Ελσίνκι”. λέει ο Τοτός ...
    “Πότε γιορτάζουμε το έπος της Αλβανίας;”
    “Την 28η Οκτωβρίου”.
    Σε όλες τις ερωτήσεις του διευθυντή, ο Τοτός απαντά σωστά. Όμως, μετά αρχίζει να ρωτά η δασκάλα, η οποία τον
    έχει άχτι και θέλει να αποδείξει πόσο αθυρόστομος είναι.
    Λοιπόν Τοτέ αν απαντήσεις και στις δικές μου ερωτήσεις τότε θα δούμε τι θα κάνουμε ....
    Ο.Κ κυρία λέει ο Τοτός !!!
    Ερώτηση 1η:
    “Τι είναι αυτά που η αγελάδα έχει 4 κι εγώ 2;”, ρωτάει πονηρά η δασκάλα.
    “Τα πόδια”, απαντά ήρεμα ο Τοτός.
    “Τι είναι αυτό που έχεις μέσα στο παντελόνι σου, ενώ εγώ δεν έχω;”
    “Τσέπες” λέει ο Τοτός ...
    “Τι είναι μαλλιαρό, οβάλ, γλυκό και μέσα υγρό;”
    “Η καρύδα”.
    “Τι μπαίνει μέσα σκληρό και ροζ και βγαίνει μαλακό και βρεγμένο;”
    Ο διευθυντής ανοίγει διάπλατα τα μάτια του, αλλά πριν προλάβει να μιλήσει ο Τοτός λέει με αυτοπεποίθηση:
    “Η τσίχλα κυρία”
    “Τι κάνει ο άντρας όρθιος, η γυναίκα καθιστή και το σκυλί στα τρία πόδια του;”, ρωτά ακόμη πιο έντονα η δασκάλα.
    “Χειραψία απαντά ο Τοτός”
    Η δασκάλα τα έχει πάρει στο κρανίο !!!
    Αποφασίζει λοιπόν να χτυπήσει πιο δυνατά:
    “Χώνεις τα παλούκια μέσα μου. Με πιέζεις, με καρφώνεις κι εγώ ανεβαίνω. Δεν προλαβαίνεις να τελειώσεις κι εγώ βρέχομαι.
    Τι είμαι;”
    Τα μάτια του διευθυντή ανοίγουν τρομαγμένα, αλλά πάλι πριν προλάβει να πει κάτι, ακούει τον Τοτό να απαντά:
    “Η σκηνή!”, απαντά με σιγουριά ο Τοτός ...
    “Βάζεις το δάχτυλο μέσα μου,με παίζεις νευρικά ... Ο σωστός άντρας αυτό κάνει πρώτα. Τι είμαι;”
    Ο διευθυντής πλέον άναυδος κοιτάζει σαν χαμένος !!!
    “Η βέρα Κυρία”, λέει θριαμβευτικά ο Τοτός.
    “Είμαι σε διάφορα μεγέθη. Όταν δεν είμαι καλά, στάζω. Όταν με πιάνεις και με αναταράζεις, ανακουφίζομαι…. Τι είμαι;”
    “Η μύτη κυρία ”
    “Είμαι σαν σκληρό δοκάρι με σουβλερή άκρη. Καρφώνομαι με δύναμη τρέμοντας.. Τι είμαι;”
    “Το βέλος Κυρία ”
    “Αρχίζω από “μ” και τελειώνω σε “ι”. Όταν με δοκιμάσεις λιγώνεσαι. Τι είμαι?”
    “Το μέλι φυσικά ”
    Τότε διευθυντής μη αντέχοντας άλλο κτυπά το χέρι του στο τραπέζι και φωνάζει:
    Φτάνει πιαααααα !!!!
    Ποια τρίτη τάξη; Στείλε τον τσόγλανο κατευθείαν στο Πανεπιστήμιο !!!
    Εγώ από μέσα μου απάντησα λάθος σε όλες τις ερωτήσεις !!!


Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

απο το Επιτελικο Νοτιοβαλκανισταν

https://tvxs.gr/news/ellada/komision-gia-kratos-dikaioy-stin-ellada-elleipseis-sto-xtypima-tis-diafthoras-ypsiloy-ep?utm_source=FacebookE&utm_campaign=userBaseE&utm_medium=344610&fbclid=IwAR2bVsRPs6I4a_KNYn3HURe44rrSNuLXRDnHN_fAXyrj_jdMTvqXhEuv4-4 

ανεμομαζωματα






 

χωρις λογια






 

ανεμοσκορπισματα