«Στα Τέμπη φταίνε ο σταθμάρχης και η Καρυστιανού. Στον κορονοϊό ευτυχώς που δεν είχαμε ΜΕΘ. Τον Πάτση τον ξεχάσατε. Τον Λιγνάδη το ίδιο. Με την Ομάδα Αλήθειας κάναμε πάρτι στα μούτρα σας. Το Πρέντατορ ήταν σκευωρία. Τα σκοιλ ελικικου δεν έγινε ποτέ. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα κωλώσουμε;»
Το παραπάνω σχόλιο που αλίευσα κατά τη χθεσινή βόλτα μου στα social media δεν θα μπορούσε να είναι πιο δηκτικό και… ενδεικτικό της κατάστασης με την οποία αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ και θα αντιμετωπιστεί από τους κυβερνώντες το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο στόχος δεν είναι άλλος από το να βγουν από το «κάδρο» ο Βορίδης και ο Αυγενάκης, τα δύο πρόσωπα για τα οποία η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κάνει λόγο για πιθανή εμπλοκή «στην υποβοήθηση και την υποκίνηση της υπεξαίρεσης… των γεωργικών ταμείων της ΕΕ» και τα οποία λίγες ώρες μετά την διαβίβαση της δικογραφίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες τους το διάστημα που διετέλεσαν υπουργοί Αγροτικής Πολιτικής, ένιψαν τας χείρας τους… Μια Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που, όπως και στη διερεύνηση των ευθυνών πολιτικών προσώπων για τη σύμβαση 717/2014 και τον ρόλο αυτής στο έγκλημα των Τεμπών, βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με έναν σκόπελο, τον οποίο και στηλιτεύει και δεν είναι άλλος από τον… made in Ευάγγελος Βενιζέλος νόμο περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86 του συντάγματος), που δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να κινήσει τη δίωξη, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως οδηγεί σε ατιμωρησία.
Από το κάδρο πρέπει να βγει φυσικά και οποιοσδήποτε μπορεί να είχε άμεση σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, την κυβέρνηση και ειδικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος «ανέλαβε άμεσα δράση και έδωσε εντολή απορρόφησης του αμαρτωλού ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ». Του πήρε 5-6 χρόνια βέβαια να ακούσει τις φωνές διευθυντικών στελεχών του Οργανισμού και πραγματικών δικαιούχων των επιδοτήσεων, αλλά τι σημασία έχει; Το μοναστήρι να είναι καλά… Και δεν αναφέρομαι στη Μονή Οδηγήτριας, η οποία είχε μπει στο στόχαστρο της έρευνας της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε μία από τις συνδεόμενες με την υπόθεση δικογραφίες, με τον ηγούμενο της μονής Παρθένιο να έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Ο ίδιος βέβαια δηλώνει αθώος ωστόσο, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας η εισαγγελία έδωσε εντολή για νόμιμες επισυνδέσεις και από την παρακολούθηση των τηλεφώνων ξεδιπλώθηκε ένα μεγάλο και προκλητικό κομμάτι του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Οι διάλογοι που αποκάλυψε το Cretalive News και δημοσιεύτηκαν στο Documento την περασμένη Κυριακή με αποκορύφωμα αυτόν ανάμεσα στον Δημήτρη Μελά και άγνωστο άντρα, στον οποίο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ποια θα είναι η πρακτική τους μετά την αποκάλυψη των ψεύτικων επιδοτήσεων, αλλά και την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει ο υπουργός προκειμένου να εξασφαλιστούν, είναι όλα τα λεφτά. Των παράνομων επιδοτήσεων φυσικά.
Στις συνομιλίες παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ μιλούν με απίστευτο θράσος σε πολίτες που πρόκειται να εμφανιστούν ως καλλιεργητές αλλά και σε στελέχη του οργανισμού και τους προτείνουν μεθόδους απάτης και συγκάλυψης. Φτάνουν στο σημείο να προτείνουν ως «αποδεικτικά στοιχεία» φωτογραφίες με ελαιόδεντρα για να πιστοποιήσουν ότι υπάρχουν χωράφια και να πάρουν επιδοτήσεις: «Πήγαινε να βγάλεις φωτογραφίες σε λιόφυτο, να φαίνεται ότι έχεις ελιές» προέτρεπε στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη μια ενδιαφερόμενη για να λάβει παράνομη επιδότηση, την ώρα που σε άλλη συνομιλία πρόσωπο που φέρεται να ταυτοποιήθηκε ως ο Δ. Μελάς συζητά με υπάλληλο του οργανισμού στην Κρήτη αναφέροντας σχετικά την περίπτωση μιας τοπικής παράγοντα στην περιοχή, η οποία έλαβε ξεδιάντροπα επιδοτήσεις για εκτάσεις όπου δεν φυτρώνουν –όπως είπε χαρακτηριστικά– «ούτε κατσαρίδες»!
Σε άλλη περίπτωση υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού στην Αθήνα φέρεται να λέει σε συνομιλία του με υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη ότι θα κάνει την εξυπηρέτηση και προτρέπει τον υπάλληλο να συμβουλέψει τον «τυχερό» να μη γυρνάει δεξιά κι αριστερά και να κοκορεύεται γιατί άλλοι δεν είχαν την ίδια αντιμετώπιση. Ίσως γι’ αυτό κάποιοι άλλοι υπάλληλοι ανησυχούν λέγοντας: «Ναι, είναι πολλά τα λεφτά, αλλά ένας έλεγχος να κάτσει γ@μησέ τα». Φυσικά δεν λείπουν και οι πολιτικές παρεμβάσεις. «Ατομα γνωστά του δημάρχου απορρίφθηκαν άπαντα» δηλώνει άλλος ενδιαφερόμενος σε υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τον οποίο ζητεί παρέμβαση, καθώς δεν κατάφερε τίποτε με το πολιτικό μέσο.
Σε κάθε περίπτωση, το έργο το έχουμε ξαναδεί. Στα Τέμπη έφταιγε ο σταθμάρχης, στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα φταίνε οι διευθυντές, οι Γενικοί Γραμματείς, ίσως και… οι Φαρισαίοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου