Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Κωστας Βαξεβανης 17/10

 Τα κράτη δεν λειτουργούν σε ιδανικές συνθήκες. Και θα χιονίζει και θα βρέχει και απειλές θα υπάρχουν κάθε είδους και ιστορικά διλήμματα θα ταλαιπωρούν όσους τα διοικούν, αλλά και αυτούς που διοικούνται. Οποιος λοιπόν αναλαμβάνει την εξουσία την αναλαμβάνει συνολικά επί πάσης ευθύνης και βεβαίως δεν την ασκεί τηλεοπτικά ή επικοινωνιακά αλλά επί της ουσίας. Μακάρι να ζούσαμε σε μια ιδανική χώρα και να είχαμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε βουνό ή θάλασσα, Καρπενήσι ή Μαράθι. Δεν θα χρειαζόμασταν πρωθυπουργό αλλά τη Μαίρη Πόπινς να σκορπά χαμόγελα και καλή διάθεση.

Το καλοκαίρι η χώρα κάηκε. Προχτές πνίγηκε. Αύριο θα συμβούν χειρότερα (αχ, κακόμοιρη Εύβοια) και πρέπει η χώρα να προετοιμαστεί. Φταίει για όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Οχι, δεν φταίει με την έννοια ότι τα προκαλεί (εκτός πια αν πιστέψουμε τις θεωρίες για το πόσο γουρλίδικη είναι η Οικογένεια), αλλά είναι υπεύθυνος για να αντιμετωπίσει όσα συμβαίνουν. Αν δεν μπορεί, πρέπει να το ομολογήσει και να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Οι κυβερνήσεις δεν εκλέγονται για να δικαιολογούνται όποτε αποδεικνύονται ανίκανες να διαχειριστούν προβλήματα. Πολύ περισσότερο δεν έχουν δικαίωμα να κατηγορούν τους πολίτες.

Οχι, ο Μητσοτάκης δεν φταίει άμεσα για το λεωφορείο που μετατράπηκε σε φρεγάτα Belharra σε κεντρική λεωφόρο της Αθήνας. Κοιτάξτε όμως τι γίνεται. Οι νταλίκες φορτώνουν μαύρα μεσάνυχτα τα αρχαία για να τα απομακρύνουν στη ζούλα από το μετρό της Θεσσαλονίκης, επειδή αντιδρούν οι φορείς και οι πολίτες. Τα μπάζα γιατί δεν μπορούν να τα φορτώσουν και να τα απομακρύνουν μέρα για να μην πνιγεί η Αθήνα; Ο Μητσοτάκης δεν βαρύνεται αποκλειστικά με διαχρονικές ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις. Εχει την ευθύνη όμως πρωτίστως γιατί λειτουργούσε έτσι όταν στην κυβέρνηση ήταν οι αντίπαλοί του. Απέδωσε την ευθύνη για τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τους νεκρούς εκεί στη Δούρου και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο έκανε και για την πύρινη τραγωδία στο Μάτι. Σήμερα ανακαλύπτει την κλιματική αλλαγή, τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, την ευθύνη των πολιτών και (αλίμονο) την καλή του διάθεση.
 
Οσες συμφορές έχει ζήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια μεγιστοποιούνται από μια ανίκανη κυβέρνηση, η οποία αποδίδει ευγενή επίθετα και εύσημα στον εαυτό της αλλά δεν έχει να επιδείξει καμιά πράξη οργανωμένου κράτους. Στην πανδημία δεν οργανώθηκε άμυνα με ΜΕΘ και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ενώ δημιουργήθηκε έντονη δυσπιστία στον κόσμο με αλλοπρόσαλλες εντολές. Οι πυρκαγιές κατέκαψαν τη χώρα με άπνοια. Η βροχή απέδειξε πως και πάλι δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να κομπάζει πριν από κάθε απειλή ότι είναι έτοιμη. Αν όλα πάνε καλά, τότε πιστώνεται την επιτυχία. Αν καεί, πλημμυρίσει ή αρρωστήσει το σύμπαν, τότε φταίνε οι πολίτες και τώρα πλέον, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Θεός.

Οπως ακριβώς στις φωτιές αλλά και στην πανδημία, το μοναδικό επιχειρησιακό σχέδιο είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας και η εκκένωση. Λες και υπάρχει κάποιος που έχει σκοπό να βγει στον δρόμο που έχει μετατραπεί σε θάλασσα για να παραστήσει τον Κυριάκο σε καγιάκ.

Η ίδια η παρουσία του εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου αποδεικνύει τον τραγέλαφο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η κακοκαιρία και έπρεπε ως κυβερνητικός εκπρόσωπος να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την επικινδυνότητα και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν, έκανε δηλώσεις για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπολιτευόμενος την αντιπολίτευση. Μπορείτε να φανταστείτε κάποια ευρωπαϊκή χώρα σε ώρα θεομηνίας στην οποία ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν έχει έγνοια να προστατεύσει τον κόσμο με σαφείς οδηγίες αλλά να πει ότι οι άλλοι ήταν χειρότεροι;

Οσο για τον σωτήρα εισαγωγής, υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, εμφανίστηκε στην τηλεόραση για να προτείνει στους πολίτες να μείνουν στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού τους ώστε να μην κινδυνεύσουν. Προφανώς δεν υπάρχει κάποιος στην κυβέρνηση να του πει πως στα σπίτια-διαμερίσματα που ζει η πλειονότητα του κόσμου δεν υπάρχουν ούτε ανώτερα δώματα ούτε δωμάτια υπηρεσίας ούτε υπερυψωμένα σαλόνια όπως στα σπίτια που ζει η αφεντιά τους. Το πιο ψηλό σημείο του σπιτιού είναι ο πολυέλαιος, απ’ τον οποίο ούτε μπορεί ούτε είναι σωστό να κρεμαστεί μια οικογένεια.
 
Αν κάτι απέδειξε αυτή η βροχόπτωση, είναι ότι ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης έχει δίκιο για την απόφασή του να φυτέψει πλατάνια στην Αθήνα. Οταν οι δρόμοι είναι ρέματα, τα μόνα που λείπουν είναι τα πλατάνια. Κατά τ’ άλλα, χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Κάθε φορά που εμφανίζονται τα δύσκολα η κυβέρνηση φαίνεται αριστοτεχνικά ανίκανη και έτοιμη να δημιουργήσει εικονικές επιτυχίες άλλου επιπέδου. Οσο πιο πολλή συμφορά εμφανίζεται τόσο οι επιτελικοί ανακαλύπτουν επενδύσεις από το εξωτερικό, ψηφιακά άλματα και βουλεβάρτα στο Σύνταγμα (γιατί άραγε δεν δοκιμάζουν στην Κυψέλη;).

Είναι τραγικό, αλλά την ώρα που τον γύρο του διαδικτύου έκαναν τα πλάνα με τους μαθητές στη Νέα Φιλαδέλφεια να εκκενώνουν το λυόμενο πλημμυρισμένο σχολείο πατώντας πάνω στα θρανία η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως –έως εκεί που δεν παίρνει– πόσταρε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Εύκολες ψηφιακές διαδικασίες: η Παιδεία μας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Πλέον οι φοιτήτριες και οι φοιτητές μας θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν την ακαδημαϊκή τους ταυτότητα ηλεκτρονικά, απευθείας στο κινητό τους». Ομορφος κόσμος, ψηφιακός, αγγελικά πλασμένος, με ενσυναίσθηση τύπου Μητσοτάκη.

Κάντε λιγάκι υπομονή. Το «επιτελικό κράτος» έχει βραχυκυκλώσει λόγω ψηφιακής λειτουργίας. Πρέπει να στεγνώσει για να επαναλειτουργήσει. Λειτουργεί τέλεια σε συνθήκες λιακάδας. Κάνει μάλιστα και τριήμερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: