Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 1/8/18


Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα από την τραγωδία της περασμένης εβδομάδας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, την πρόθεση να κατεδαφίσει περίπου 2.500 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις στην Αττική. Πρόκειται για υποθέσεις κτισμάτων για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις κατεδάφισης. Επιπλέον 685 αυθαίρετα βρίσκονται στον αιγιαλό. Συνολικά, θα κατεδαφιστούν 3.185 αυθαίρετα.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ» (25/7), αναφέρεται ότι μόνο στους πληγέντες Δήμους του Μαραθώνα και της Ραφήνας-Πικερμίου, οι οικισμοί αυθαιρέτων μέσα σε δάση ξεπερνούν τις 19.000 στρέμματα (έκταση μεγαλύτερη κατά περίπου 50% από την περιοχή που κάηκε την περασμένη εβδομάδα). Ακόμα 68.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων στον Δήμο Μαραθώνα και 19.400 στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου έχουν εκχερσωθεί τις τελευταίες δεκαετίες με νόμιμο ή παράνομο τρόπο.
«Οικιστικές πυκνώσεις»
Συνολικά, οι «οικιστικές πυκνώσεις» που έχουν δηλωθεί από δήμους της Αττικής κατά τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών ξεπερνούν τις 103.000 στρέμματα. Ως «οικιστικές πυκνώσεις» αναφέρονται οι οικισμοί αυθαιρέτων –τουλάχιστον 50 κτίρια σε εκτάσεις έως 25 στρεμμάτων– μέσα σε δάση, που εξαιρούνται από την απαγόρευση δόμησης εντός των δασικών περιοχών όπως καθορίζονται από τους δασικούς χάρτες. Η σχετική διάταξη εξαίρεσής τους από τους δασικούς χάρτες ελήφθη με τον νόμο 4389/2016 – επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η ρύθμιση με την οποία ενεργοποιείται είχε ληφθεί με υπουργική απόφαση του κατά τα άλλα οικολόγου Γιάννη Τσιρώνη. Στην πράξη, οι «οικιστικές πυκνώσεις» αποδείχθηκαν ιδιαίτερα «ευέλικτες». Εκμεταλλευόμενες τα κενά της σχετικής ρύθμισης, πολλές πολεοδομίες έστειλαν σχέδια που συμπεριελάμβαναν μεμονωμένα αυθαίρετα, ώστε να συμπληρώσουν τον ελάχιστο απαραίτητο αριθμό των πενήντα και να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες.
Η διάταξη για τις «οικιστικές πυκνώσεις» κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Ιούλιο του 2017, έπειτα από προσφυγή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί τον περασμένο Μάιο από την ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου (λόγω της σοβαρότητάς της), αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση αναβολής που έχει καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η νέα δικάσιμος έχει τεθεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Οι δασικοί χάρτες της Βόρειας, Νότιας και Ανατολικής Αττικής που έχουν αναρτηθεί είναι ελάχιστοι. Παρότι έχουν καταρτιστεί περίπου εδώ και πέντε χρόνια, παρέμεναν στα συρτάρια του υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω της απροθυμίας της πολιτικής ηγεσίας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κύρωσής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου